/ Thinkstock/Getty Images
Изтеглянето на 62 лекарства за високо кръвно от родния пазар заради опасна съставка е превантивна мярка. Това обясни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата проф. Асена Стоименова. Тя беше извикана в пленарната зала от депутатите, за да даде обяснение за проблема с медикаментите.

Блокираха лекарства заради опасна съставка (СПИСЪК)
 
„Това е предполагаем канцероген, касае се за потенциална канцерогенност на активната субстанция, става дума за превантивна мярка“, каза от парламентарната трибуна Стоименова по повод казуса със субстанцията валсартан на китайски производител - част от много медикаменти за лечение на хипертонични или постинфарктни състояния.
 
Стоименова отбеляза, че наличието на опасния примес се обяснява с промени в производствения процес от китайския производител през 2012 г., няма категорични данни, че съставката е във всички лекарствени продукти от тогава. Както и, че проблемът не е с шестгодишна експозиция.
 
Тя увери, че при нова информация, списъците на сайта на ИАЛ ще бъдат актуализирани и уведомено здравното министерство. Все още обаче нямало нищо официално. Агенцията била и в непрекъсната връзка с Европейската агенция по лекарствата и националните регулаторни органи на страните от ЕС.

Професори кардиолози твърдят, че паниката с изтеглените лекарства е излишна
 
Още на 4 юли, ден след телеконферентната връзка между всички регулатори в държавите от ЕС и Европейската агенция по лекарствата за възникнал проблем със съставката валсартан, произведена от китайски производител, и официалния сигнал от европейската агенция, писмено са уведомени МЗ, НЗОК, районните здравни инспекции, които упражняват контрол, а на притежателите на разрешения за употреба на засегнатите лекарствени продукти е издадена заповед до 24 часа да спрат доставките и продажбите на въпросните медикаменти.
 
От думите ѝ стана ясно също, че не всички партиди са спрени, защото има незасегнати. У нас повече от 160 хиляди пациенти приемат тези продукти, подчерта директорът на Агенцията.

Кои са лекарствата с „опасната съставка“ валсартан, които няма да бъдат изтеглени?
 
За замяна на медикаменти проф.Стоименова обясни, че актуализираният списък на незасегнатите продукти - 27 от позитивния лекарствен списък, е публикуван на сайта на Агенцията. Всеки един лекар можел да разчита и на още 138 продукта, т.е. има достатъчно налични алтернативи.