поща
поща / БГНЕС
Шефът на
98443
Шефът на
  • Шефът на
Гладната стачка на служителката на "Български пощи" Златка Младенова продължава. Причината е изключително ниските възнаграждения в дружеството и лошите условия на труд. Според главния изпълнителен директор на компанията Деян Дънешки ръководството прави възможното към момента. Златка Младенова обяви стачката си на 30 юли, като посочената тогава причина бе отнети допълнителни възнаграждения, ваучери и дни отпуск. Към днешна дата те са възстановени, но тя продължава да гладува.

"Пишем писма - никакъв отговор. Пишем писма за лоши условия на труд, помещения, в които температурата е над 33 градуса, в които колабират хора, пишем за липса на работно облекло, за липса на хора, за липса на столове", казва Младенова.

"Да не се говори постоянно как заплатата на служителите в "Български пощи" е скочила с 50 процента. Ами да, тя скочи с минималната заплата, няма друго скачане. Повишава се минималната заплата, повишава се и нашата с 10-20-30 лева над нея. Това просто не е нормално и не е човешко да се живее с такава заплата. И се чудя на търпението на колеги, които живеят така, както и ние", каза тя. Не може по цял ден да хамалуваш за 500 лева, отсича служителката в "Български пощи".

Шефът на дружеството Деян Дънешки контрира, че заплатите се повишават според финансовите възможности. "Не съм бил на място, когато са колабирали хора. Да, действително през лятото става топло понякога, взели сме мерки. В края на краищата условията, които сме осигурили, отговарят на нашите финансови възможности", каза той.

Дънешки изтъкна, че през последните четири години заплатите са повишавани, като общият ресурс за това възлиза на над 20 млн. лв. Догодина ще се увеличат също, като за това ще бъдат разходвани още 5 млн. лв., стана ясно от думите му. "Само че тези пари на нас никой не ни ги подарява. Тези пари ги изкарваме със сериозен труд и можем да даваме толкова, колкото имаме", каза той. Дънешки посочи, че за да се вдигнат заплатите с 10 на сто, както настоява Младенова, трябва да бъдат уволнени хора, а след това би могло да се изпадне в ситуация, при която тези възнаграждения не могат да бъдат плащани.

Кога и как ще се реализира следващото, макар и малко, увеличение на заплатите в дружеството, не става ясно. Не се знае и кога Златка Младенова ще спре да гладува.