В Европейския ден на донорството „Дървото на живота” в памет на донорите, което се намира във ВМА в София, беше допълнено с имената на 10 души, посочва NOVA.

В България шанс за живот очакват близо 1000 души, а донорските ситуации за 2023 г. са 17, като те са осигурили живот на 42-ма.

Казва се Петя, но в нея живее и част от Йоана - красива жена, която си отива без време. Родителите взимат тежкото решение да дарят органите й. Петя се чува с тях често и винаги ще им е благодарна.

„Няма как да изтрие болката им. Това нещо никога няма да се случи. Но аз виждам как те някак си успяват да преодолеят тази болка, когато се виждат с мен”, разказва Петя Йорданова. Днес тя не просто живее нов живот, а очаква и бебе.

„Беше в много тежко състояние. След трансплантацията бавно постепенно започна да се подобрява. Върна се в живота, намери си другар и ето последствията. По-велико нещо и по-голяма магия от тази трансплантация според мен няма”, казва проф. Никола Владов, началник на клиниката по трансплантация при ВМА.

В случай на донорска ситуация България продължава да разчита на военните пилоти от ВВС и бойния „Спартан”.

„За тези мисии мога да кажа, че са най-важните, които правим, защото по този начин помагаме на хора, които нямат план "Б". Поради това сме силно мотивирани”, казва Калоян Атанасов от авиобаза „Враждебна”.

А след мисия военните пилоти продължават да държат връзка с лекарите.

„Има един такъв чисто човешки аспект - да разберем в крайна сметка резултата от цялото нещо”, казва Георги Пъшев, капитан в авиобаза „Враждебна”.

При последната донорска ситуация у нас 76-годишна българка от Велико Търново, даде живот на трима души.

„Когато извиках близките да разговарям с тях и когато им обясних, че пациентката е в мозъчна смърт, те сами попитаха дали тя може да бъде донор”, разказва д-р Сибила Маринова, началник на отделението по анестезиология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”.

В България не е имало подходящи реципиенти за трансплантация, затова органите са изпратени в Румъния. По този механизъм страната ни също е получава органи.
nova.bg