СГС гледа делото срещу Вальо Топлото
СГС гледа делото срещу Вальо Топлото / cнимкa: Sofia Photo Agency
Софийския градски съд (СГС) ще заседава по делото за длъжностно присвояване срещу бившия директор на „Топлофикация-София” Валентин Димитров – Вальо Топлото. Подсъдими за присвояване на близо 6 млн. лева от дружеството, заедно с Димитров, по това дело са друг бивш началник на "Топлофикация" Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова.

Това е поредното дело срещу Димитров, който беше осъден на пет години затвор през май, но в последствие беше пуснат под гаранция. Валентин Димитров беше обвинен в злоупотреби за 27 милиона лева през юли 2006 г. Той е разследван и за неплащане на данъци, като Софийският апелативен съд потвърди становището на първата инстанция, че няма обосновано предположение за „пране на пари".

През юли 2006 г. задържани бяха и Лина Абланска, началник на отдел „Материално-техническо снабдяване" в „Топлофикация" и Мая Стоилова, държала сейф, през който са минавали източените от „Топлофикация" пари. На четиримата арестувани бе повдигнато обвинение за длъжностно присвояване. Заради разкритията за големите злоупотреби и съмненията в правилното отчитане на консумацията от топлинните счетоводители доведе до рязък спад на плащането на сметките.

Наследникът на поста му Георги Рогачев бе арестуван на 13 декември, заедно със заместника му Емил Антонов.