/ БТА
Сдружение "Български музеи" настоява за допълнително финансиране от 17 милиона лева при актуализацията на бюджета, каза за БТА във Велико Търново Борис Хаджийски, председател на УС на сдружение „Български музеи“.  

След четиримесечни усилия, ние от сдружението успяхме да извоюваме 12 милиона лева, които да влязат в 124 български музея посочи той и допълни, че това е много важна стъпка, защото вместо да отиват в Министерството на културата и да се раздават чрез проекти, тези средства „влизат“ директно в българските музеи за тяхната издръжка, за повишаване на възнагражденията на музейните специалисти, защото те са изключително ниски.

След този упорит труд, българските музеи успяха да поемат глътка въздух, но сега направихме и следващата крачка, с която искаме да получим още 17 милиона лева, които са остатък от заявените в началото на годината 29 милиона лева за българските музеи, посочи той. Надяваме се с актуализацията на бюджета да се случи и това повишаване, защото българските музеи заслужават средства, адекватни на мисията, която имат -  пазителите на националната памет, каза Хаджийски и допълни, че един музей без хората е абстракция, хората правят музея.

Председателят на сдружение „Български музеи“ участва в откриването на изложбата, посветена на 150 години от създаването на Регионалния исторически музей във Велико Търново.
БТА