Задържаните до момента са 45 души
Проверени са 21 адреса, 6 автокъщи и 15 автоморги към 11 часа. Задържани за 45 души. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, заявиха от полицията. Най-активна е акцията във Варна.

"Точно в 7 часа тази сутрин прокуратурата и МВР започнаха съвместна операция по неутрализиране на групите за автокражби. В хода на планировката идентифицирахме 35 души. Всеки един от тях е ръководител на съответната престъпна група, занимаваща се с кражби на автомобили. Целта е да се разфасоват колите и да се продават на авточасти", заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов. 

БГНЕС

Той допълни, че кражбите се извършват през късните часове на денонощието - между 24:00 часа и 05:00 часа. Определени участници закарват автомобила в някоя работилница, където ги очаква бригада от 10 души. Те, в рамките на 3-4 часа, се нахвърлят като "пирани" върху колата и я разфасоват до последния детайл. Впоследствие частите се продават.

Спецоперация „Автоджамбази“ в 5 града в страната (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Около 80% от автомобилите, откраднати у нас, се разфасоват по този начин. Останалите 20% от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно към Русия. Това е канал, който работи в момента. Ние смятаме да го пресечем и да не допуснем действието му", заяви Сарафов.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева определи колата като една от най-скъпите вещи на българите след жилището. И разясни, че:

БГНЕС

С машинка с размера на малка кутийка може да бъде отключен един скъп джип. С натискането на един бутон може да се отключи и запали превозното средство, а цялата кражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се забелязва, че се крадат не само скъпи автомобили, а и по-евтини такива.

БГНЕС

И уточни, че от изминалата година разследванията са се увеличили със 120 дела.

Припомняме, че
специализирана акция “Автоджамбази” се провежда на територията на страната. Проверяват се адреси в пет града, сред тях са Перник, Кюстендил, Дупница, София и Варна.