Самолетът на Първанов кацна аварийно на Азорските острови
Самолетът на Първанов кацна аварийно на Азорските острови / снимка: Интернет
Повреда в колесника се превърна в причина правителственият самолет ТУ 154 да кръжи близо четири часа във въздуха, за да може да кацне отново на Азорските острови. Президентът Георги Първанов и водената от него делегация пътуваха за Мексико, където днес трябваше да започне официалната визита на българския държавен глава.

На път за Мексико правителственият самолет трябваше да кацне на Азорските и на Бермудските острови за презареждане с гориво. Около половин час след като машината излетя от летище „ЛАЖЕС”, което се намира на Азорските острови, бе съобщено за техническа повреда на колесника, което наложи самолетът да се върне обратно на Азорите.

Предполагаемата причина за инцидента е птица, която е попаднала в коленсика и му пречи да се затвори. Въпреки инцидента в самолета нямаше паника. Само минути след като бе съобщено за проблема, президентът Първанов и началникът на кабинета му ген. Никола Колев успокоиха пасажерите и увериха, че повредата не е сериозна.

По последна информация президентът Георги Първанов и съпругата му, както и цялата българска делегация ще останат да нощуват на Азосрките острови.