7797 моторни превозни средства са проверени в рамките на специализирана полицейска операция срещу пияни, дрогирани и неправоспособни шофьори, съобщиха от МВР. 

Извършен е контрол на 10 281 водачи и пътници. До момента са съставени 1839 фиша и 685 акта за установени административни нарушения.

Само в рамките на изминалия ден са установени общо 40 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 23 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 17 - с над 1,2 на 1000, а 5-ма са отказали тест.

Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 11 души, други четирима са отказали да бъдат тествани.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16:00 ч.

На 7 юли властта обяви война на всички рецидивисти зад волана. Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че започва мащабна национална акция срещу шофиране под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Повод за извънредните мерки и действия стана жестоката катастрофа в началото на юли, при която загинаха две млади жени в София, пометени от джип на тротоара.
МВР, пресцентър