Само една Здравна каса е вредна за здравеопазването според Нигяр Джафер
Само една Здравна каса е вредна за здравеопазването според Нигяр Джафер / снимки: БГНЕС
Само една Здравна каса е вредна за здравеопазването според Нигяр Джафер
67275
Само една Здравна каса е вредна за здравеопазването според Нигяр Джафер
  • Само една Здравна каса е вредна за здравеопазването според Нигяр Джафер

Една-единствена Здравна каса в момента вече е вредна за здравеопазването. Това се поражда от факта, че в последно време финансовата институция е натоварена с много отговорности, които не може да понесе. Мнението изрази председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер, като уточни, че очаква обширно обсъждане на здравноосигурителния модел, който ще е най-подходящ за страната ни.

Джафер поясни, че един от вариантите, които се обсъждат, е именно моделът, предложен преди дни от здравния министър, според който болниците ще подписват договорите си вече не с касата, а с частните осигурителни фондове.

Дали обаче този модел ще бъде избран, все още не е ясно: „Повече конкуриращи се по между си финансови фондове биха довели до прозрачност и до конкуренция, в следствие на което би могло да се стигне до по-добър контрол. Моделът, който бе представен от здравния министър д-р Таня Андреева, е един от вариантите. България има нужда от трансформиране на здравноосигурителния модел в такъв, който да доведе до нормален преход към повече от един играч на този пазар, до това да няма сътресение в системата и до това моделът да се развие така, че да няма пациенти, които да не получават своето лечение или пък да бъдат връщани или пък да няма лекари, които да не получават заплатите си", заяви Джафер.

По думите й най-крайният вариант, при който се променя солидарният модел, всъщност е да се премине към това всеки да внася в лична сметка своите вноски: „Има и такива гласове и това са гласовете на тези 1,5 млн. души у нас, които сега си плащат съвсем редовно. И те задават все повече въпроса - защо аз трябва да се осигурявам след като не получавам нищо срещу своите осигуровки? Защото българският пациент, според много проучвания, и то - не български, се оказва, че е най-доплащащият за медицински изделия и за лекарства, дори да е здравноосигурен.