С бъдещия Бюджет 2023 идват по-високи сметки през зимата. Причината е, че временната мярка ДДС за природния газ да бъде 9% изтича и няма да бъде подновена. Така отново ставката ще стане 20 на сто от 1 юли, съобщи NOVA.

Цените на парното и природния газ за бита ще се покачат. Конкретно за отоплението през зимата – топлофикациите вече изпратиха своите заявления, като КЕВР предстои да обяви цените в началото на следващия месец.

Ако сметката ни за парно е 100 лева, с данъка тя скача с 20%. „В случай, че сметката без ДДС е 100 лв., в единия случай са 109 лв. за плащане, в другия са 120 лв. От които 100 лв. отиват за дружеството, което предлага услугата. 9 или 20 лв. отиват в държавния бюджет”, коментира Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикациите.

Асен Василев разкри плана за бюджет 2023 г. (ВИДЕО)

Така, в комбинация с новия регулаторен период от 1 юли, следващият отоплителен сезон ще излезе по-скъпо. „Ако е същият като температури и продължителност, разликата ще бъде само в ДДС, защото основните цени на топлофикациите не се променят. Има разлика под 1%, при който говорим за някакви стотинки”, добави Георгиев.

Експертите припомнят, че тази мярка беше въведена заради кризата. Реално обаче това е единственият ДДС, който на този етап се връща в пълния си размер.

„Общият принцип е, че вече няма нужда от неща, които са въведени заради COVID пандемията. Коронавирус вече нямаме, но имаме войната в Украйна, която продължава”, каза икономистът Румен Гълъбинов.

Продължаваме да бъдем най-бедните, да имаме най-ниското качество на живот и да се хвалим, че ще вдигнем минималната пенсия от 523 лв., като издръжката на един човек вече е 1450 лв.”, посочи икономистът Мика Зайкова.

Очакванията на Финансовото министерство са ДДС приходите да се увеличат с 3,56 млрд. лв.
NOVA