/ БГНЕС
Президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани, смята президентът Радев

В понеделник държавният глава стартира поредицата срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия обвинител номер едно. Пръв на разговор в президентството отиде настоящият главен прокурор Сотир Цацаров.

Последва разговор на следващия ден с председателя на ВКС Лозан Панов. В сряда президентът Радев разговаря с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова. В четвъртък президентът проведе среща и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Президентът очаква прозрачна процедура за избор на следващия главен прокурор

Мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Според закона най-рано процедурата може да бъде открита на 10 юли, а най-късно - на 10 септември т.г. Главният прокурор се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.