/ БГНЕС
Независим орган трябва да разследва главния прокурор, смята Георги Чолаков
101585
Независим орган трябва да разследва главния прокурор, смята Георги Чолаков
  • Независим орган трябва да разследва главния прокурор, смята Георги Чолаков
Независим орган трябва да разследва главния прокурор, ако има съмнение за извършено престъпление. Такова мнение изрази председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев.
 
Това е поредната консултация на "Дондуков" 2 по повод предстоящия избор на нов обвинител №1, чийто мандат изтича.
 
Президентът очаква прозрачна процедура за избор на следващия главен прокурор

Според Георги Чолаков е добре новият главен прокурор да идва от прокуратурата. "Защото, когато е човек отвътре, много по-бързо започва да работи и не му трябва време за адаптация", поясни той.
 
Освен процедурата по избор на обвинител №1 Чолаков и Румен Радев са обсъдили и законодателните предложения, които готви правосъдния министър. В контекста на темата за ограничаване на правомощията на главния прокурор, Чолаков коментира, че и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но това фактически трудно би се случило:

Правосъдният министър ще внесе предложения за промяна в правомощията на главния прокурор

"Законът в момента предвижда предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой точно орган ще прави тази процедура", обясни Чолаков.

БГНЕС

"Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване, което според мен трябва да се предвиди, защото там според мен има празнина в закона. Аз подкрепям това, защото действително, ако се повдигне обвинение срещу един от тримата големи, той не може да остане да изпълнява функциите си и следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено", посочи още председателят на ВАС.

Георги Чолаков отбеляза още, че и в момента прокурор няма законова забрана да образува производство срещу главния прокурор, но "фактически, това трудно би се случило".
БТА