Румен Радев и Димитър Радев
Румен Радев и Димитър Радев / пресцентър, Президенството
Те са обсъдили актуалното състояние на банковата система и новите предизвикателства, породени от пандемията
Държавният глава Румен Радев проведе днес среща на „Дондуков“ 2 с управителя на Българската народна банка Димитър Радев. По време срещата бе обсъдено актуалното състояние на икономиката и банковата система на България и новите форсмажорни предизвикателства, произтичащи от ситуацията с COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на президентството.
 
Президентът подчерта, че държавата и неѝните институции следва да се мобилизират и проявят максимална ефективност в подкрепа на най-нуждаещите се и на онези, които ще понесат тежестта както на преминаване през кризата, така и на възстановяването на икономиката на България след това.

Издължаване към фирмите и разсрочване на плащания искат работодателите
 
В този контекст държавният глава коментира информацията от някои европейски страни за мерки за облекчаване на кредитополучатели, потенциално затруднени в погасяването на техните задължения. В този момент българските граждани, които ще загубят работа и доходи, също ще очакват разбиране от страна на банките, като отговорни и значими за обществото институции, в периода на предстоящите трудности, посочи Румен Радев.

Синдикатите настояват за ценови таван за дезинфектанти и маски
 
Управителят на БНБ информира президента за стриктните мерки в централната банка за защита на здравето на служителите и оптимизиране на организацията на работа с цел осигуряване изпълнението на всички критични за държавата и икономиката функции и задачи, произтичащи от законовия мандат на БНБ, включително операциите на валутния борд, поддържането на налично паричното обращение, гладкото функциониране на платежните системи и упражняването на банковия надзор.
 
В резултат на традиционно прилаганата от БНБ консервативна надзорна политика днес банковата ни система разполага със значителни по размер капиталови и ликвидни резерви, както и с високо доверие на клиентите, както граждани, така и фирми. Така банките имат възможност да прилагат гъвкавост и индивидуален подход с оглед намаляване на негативните ефекти от наложените ограничения, свързани с COVID-19.

Кризата ще засегне по различен начин  кредитополучателите, а силата на потенциални негативни ефекти върху тях ще зависи от изходната им финансова позиция и секторния им профил. Всичко това предполага нова, още по-висока степен на отговорност, аналитичност и благоразумно управление на работните процеси и рисковете в банките, заяви Димитър Радев.