Росен Плевнелиев подписа първите си укази
Росен Плевнелиев подписа първите си укази / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Президентът Росен Плевнелиев подписа първите си укази като държавен глава. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

С указ са възложени правомощия на вицепрезидента Маргарита Попова, свързани с упражняване право на помилване, предоставяне на българско гражданство и на убежище, както по Закона за българите, живеещи извън България.

С Указ за Устройството на Администрацията на президента се създават пет комисии - по българско гражданство и българи в чужбина; по помилването; по предоставяне на убежище; по опрощаване на несъбираеми държавни вземания; по наименуване на обекти с национално значение и населени места.

Президентът ще има секретар по външна политика, секретар по отбрана и сигурност, секретари по правни въпроси, секретар по духовност, култура и национална идентичност, секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, секретар по икономика, инвестиции и иновации, секретар по наука и образование, секретар по здравеопазване и социални политики, прессекретар, секретар по вътрешна политика.

Към Администрацията се създават шест съвета, които ще обсъждат и дават становища по външна политика, отбрана и сигурност; правен съвет; съвет за "Духовност, култура и национална идентичност"; съвет за "Развитие на регионите и националната инфраструктура", съвет по "Икономическо развитие и социални политики" и съвет за "Наука и образование".

С укази президентът Плевнелиев назначи Цветлин Йовчев за началник на кабинета си, Екатерина Захариева за главен секретар, Мария Иванова за прессекретар, Елица Николова за секретар по икономика, развитие на регионите и инфраструктура, и Петя Тянкова и Росен Кожухаров - за секретари по правни въпроси.