Родната статистика отговаря на евроизискванията
Родната статистика отговаря на евроизискванията / netinfo

Българската статистика отговаря напълно на изискванията на принципите на Кодекса на европейската статистика, отнасящи се до професионалната независимост и мандата за събиране на данни. По тези показатели България е оценена наравно с Холандия, Австрия, Италия, Ирландия и Чехия.

Тези заключения се съдържат в публикувания на сайта на Евростат доклад за резултатите от направената неотдавна партньорска проверка по степента на внедряване в националната практика на принципите на Кодекса, съобщават от Националния статистически институт /НСИ/. Досега са публикувани резултатите от проверките в 11 от страните членки, а в останалите те продължават.

В голяма степен са внедрени принципите, отнасящи се до статистическата конфиденциалност, безпристрастността, обективността, достъпността и яснотата на статистическата информация.

Като добри практики от дейността на българската статистика са посочени сътрудничеството с академичните среди, връзката между регионалните статистически бюра и респондентите, осигурената обратна връзка с участниците в изследването на домакинските бюджети. Високо оценена е постигнатата степен на координация в рамките на Националната статистическа система, се посочва в съобщението.