Резултатите от визитата на Путин отговарят на българските интереси
Резултатите от визитата на Путин отговарят на българските интереси / снимки: Sofia Photo Agency
Резултатите, постигнати за България при посещението на руския президент Владимир Путин, отговарят на българските интереси и не поставят под съмнение външнополитическата ни ориентация и членството в ЕС и НАТО. Това заяви премиерът Сергей Станишев в парламента, където запозна депутатите с параметрите на постигнатите споразумения. Министър-председателят каза още, че всички подписани договори са съобразени с европейските приоритети и законодателство. Той бе категоричен, че е фалшива тезата за по-голяма зависимост на България от Русия.

Премиерът обобщи, че само от трите енергийни проекта за газопровода „Южен поток”, нефтопровода Бургас – Александруполис и АЕЦБелене” българската икономика ще влязат 5,5 милиарда евро. Станишев бе категоричен, че „Южен поток” не конкурира приоритетния за ЕС газопровод „Набуко”. Двата проекта са взаимнодопълващи се и осигуряват енергийния суверенитет на България.

„България е силно заинтересована от реализацията на проекта „Набуко”, защото това е част, както и „Южен поток”, от диверсификацията на енергоснабдяването на ЕС”, каза премиерът.

Станишев обвини ДСБ и лидера му Иван Костов в лицемерие относно Бургас – Александруполис, тъй като тяхно правителство първо лансира проекта преди 10 години. „Кога сте били искрени – когато сте се съгласявали да се изгражда или когато принципно възразявате срещу нефтопровода Бургас – Александруполис?”, попита министър – председателят.

АЕЦБелене” ни гарантира много по-голяма енергийна независимост. ЕК одобри проекта и заяви, че той отговаря на стандартите за сигурност, посочи още министър-председателят.

„Буди недоумение плача по българската енергетика на бивши министри, които имат пряко отношение към закриването на 3 и 4 блок на АЕЦКозлодуй”, каза Станишев и призова депутатите да бъдат преди всичко българофили.

Десницата в парламента от своя страна упрекна правителството, че е поставило парламента в информационно затъмнение относно енергийните договори с Русия. ДСБ призова НС да не ратифицира договора за Южен поток в този му вид и да даде мандат на кабинета да го предоговори за 100 процента българска собственост на наша територия. Управляващите защитиха договорите и заявиха, че ще подкрепят ратификацията им.

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска „Булгаргаз” да свика спешно заседание на фирмите участнички в проекта „Набуко”, за да бъде той ускорен.

„Социално неприемливо е бедната на суровини България да поделя с богатата Русия ефектите на своето географско положение”, заяви Костов.

От Българска нова демокрация обвиниха правителството, че натрупва държавния дълг до 5 милиарда с още 600 милиона лева за АЕЦ „Белене”. Въпросите зададе Лидия Шулева: „Какво накара българското правителство година по-късно да промени кардинално своята позиция по проекта Бургас – Александруполис, дали това не е наложило рокадите в кабинета?”

Лидерът на ОДС Йордан Бакалов поиска още веднъж връщането на българските архиви от Русия. Само от левицата и от НДСВ защитиха споразуменията, постигнати от кабинета. Вместо ДПС, които замълчаха и в парламентарната зала и в кулоарите, и не подкрепиха приемането на декларация от мнозинството, в ролята на коалиционен партньор влезе Станислав Станилов от „Атака”.

„Ние не смятаме демократична Русия за противник на ЕС, а за негов партньор”, каза Станилов.