Съдбата на третия мандат, връчен на БСП, остава неясна. Изтеклият запис от заседанието на "Демократична България" допълнително усложнява политическата ситуация и осигуряването на мнозинство в парламента. Записът стана и причина за редица обвинения между доскоро преговарящите партии и даде повод на опозицията да атакува. А Слави Трифонов излезе с извънредно изявление, излъчено по партийната телевизия, в което бе категоричен, че ИТН излиза от преговорите за правителство.

След изтеклите записи и позицията на лидера на ИТН, че от ДБ са провалили преговорите за нов кабинет, от десницата днес бяха категорични: „Не сме провалили нещо. Това, което ние опитваме да направим от доста време, е да бъдем разумни и страната да има управление, а не проваляме каквото и да е”, отбеляза пред NOVA Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

По думите на Мирчев от ДБ са отишли на срещата с БСП, не за да преговарят, а да чуят дали са успели да се разберат ПП и ИТН: „Христо Иванов каза точно това. ДБ няма да влиза в тези преговори преди ПП и ИТН да постигнат съгласие. Точно това сме казали публично. Призовавам всички да гледат целия запис, който е с идеално качество и е на страницата на ДБ. На записа има един български държавник, който говори точно като визионер и държавник и няма нищо срамно и скандално в това, което казва”.
 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също направи коментар за изтеклите записи от заседанието на партията, които разбуниха духовете и предизвикаха вълна от реакции и обрати в решаващите часове от преговорите около третия мандат на БСП.

"Проблемите пред България са много по-сериозни от всякакви средношколски емоции и шушукания. Хората не искат да ги занимаваме със себе си и своите чувства. Те искат да поемем отговорност за състоянието на България. Имаме трудна ситуация, която ще стане още по-трудна, когато дойде зимата. Нека да бъдем малко по-зрели и да мислим повече за страната си, отколкото за своите болезнено възпалени ега", написа в профила си във Facebook Иванов.

По думите му записът показва една нормална и рутинна политическа дискусия в парламентарната група на „Демократична България“, каквато се провежда по няколко пъти всяка седмица, в която се дискутират различни сценарии и аспекти на позиционирането на политическите играчи на терена. И уточни, че именно затова пълният запис е качен на страниците на "Да, България" и "Демократична България”.

Според Иванов парламентарната група на ИТН трябва да реши готова ли е да заложи съдбата на страната на емоционална реакция, или на желание да бяга от отговорност от страна на техния ръководител, или ще намерят начин да се върнат в процеса.

Той посочи, че реакциите показват и нещо друго и „всички ние трябва да се вслушаме в гласовете на ГЕРБ и ДПС”.

„Те искат нови избори. Те искат още дестабилизация. Те искат по-голяма политическа криза, защото знаят, че само при тези условия ще се върнат на власт. Дали ще се подадем на желанието на ГЕРБ и ДПС да отидем на избори на принципа „След нас и потоп”, за да се задържат на терен с Пеевски и Борисов напред. Или все пак ще имаме волята, лидерската отговорност и гражданската трезвост малко да се справим със собствените си страшни възпаления и да помислим за страната”, пита Иванов.

„Виждайки желанието на тези озъбени и опулени хора, които искат да се докопат до властта, трябва ние да си зададем въпроса: „Това ли е, което искаме да направим със страната си?”. Не можем хвърлим страната в хаос, не може да я върнем на ГЕРБ и ДПС”, заключва той.



Отговор на обвиненията дойде и от лидера на ГЕРБ  Бойко Борисов: „Каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи. Ние нищо не сме направили - ние само се възмутихме. Те не искат да има правителство. Те искат само постове и кресла”, посочи Борисов.

"Да искаш избори сега и да искаш да управляваш сега... държавата е тотално счупена, и надеждата, че ще се оправи през следващите 6-8 месеца, я няма. Сега битката е колко може да се дооткрадне, и да обвинят някой друг за това. Набълбукахте се с такива схеми, че действително ви трябва Бойко Рашков да ви пази. Знаят, че на 16 ноември ще са изборите. Питайте Корнелия - тя знае. Или октомври. Все тая. Те не се съобразяват с Конституцията и върховенството на закона. Дори и да си тръгнат, Нинова ще се е заключила в кабинета си и няма да я изкарат оттам лесно", каза още лидерът на ГЕРБ пред симпатизанти в Пернишка област.

По думите му "те не искат да има правителство, искат само постове и кресла".



Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заподозря, че е имало предварителен замисъл този трети мандат, връчен им на тях от президента Румен Радев, да не се състои. 

"Започвам да мисля, че от „Има такъв народ” изобщо не са имали намерения да участват в съставянето на правителство. ИТН имитираха. Има нещо, което ускори тези процеси - приемането на антикорупционния закон и излъчването на Рашков за председател на КПКОНПИ", посочи Нинова и потвърди появилата се информация, че Асен Василев е бил спряган за премиер с техния мандат. 

Според нея всеки може да говори в партията си каквото реши, а Христо Иванов ѝ се е обадил, за да се извини.

"Органите на БСП ще решат дали ще бъде върнат мандатът. ИТН ползваха записа на ДБ като повод да напуснат преговорите. Христов Иванов им го даде. От яростта, политическото озверяване и агресията на ГЕРБ и ДПС се вижда, че имат истински страх да не се случи борбата с корупцията чрез промяната в КПКОНПИ. Уплашиха се и решиха да дръпнат ИТН. Не сме обсъждали или приемали решения да изчезне името на Рашков от програмата, ИТН я получиха и я върнаха без неговото име", посочи тя.

По думите й срокът на мандата е повод за нападки към БСП. 
 

Понеделник ръководството на БСП се събира спешно, за да обсъди създалата се ситуация съобразно Конституцията. По думите на заместник-председателя на БСП Кристиан Вигенин левицата ще търси начин, по който без сътресения да предприеме следващите стъпки.

Във връзка с процедурите около третия мандат социалистът обясни, че няма смисъл да бавят процеса, ако няма мнозинство и изборите трябва да се проведат по-скоро, за да може по-скоро да започне и работата на новото правителство. "Програмата, около която се съгласихме, трябва в голяма степен да бъде програмата на всяко следващо правителство", смята Вигенин и допълни, че име на премиер има смисъл да се излъчи, само ако има мнозинство.

"Ние извървяхме немалък път, за да приобщим „Има такъв народ“ и изглеждаше, че вървеше, както трябва. Но тази реакция от вчера усложнява ситуацията", коментира Вигенин по повод изявлението на Слави Трифонов от вчера.

"В случая мандатът е в БСП и е наша отговорността как да подходим оттук нататък, така че да е най-добре за България", посочи още Кристиан Вигенин. Неговата позиция е, че по-добрият вариант е бил да се възстанови коалицията в първоначалния ѝ вид.

"БСП не се поддава на натиск, ще преценим кое е най-добре за страната. Няма да сме ние, които да прекрачим разумния срок за мандата", заяви още той.
 

В момента, в който задругата на четирите партии се разтури, преди месец, беше очевидно ясно, че най-нежеланият, но най-вероятен сценарий са предсрочни избори. Случилото се в последния месец  е логичен завършек, но с излишна драма. Това каза депутатът от БСП Крум Зарков в „Карай направо” и допълни: „Корнелия Нинова беше абсолютно длъжна да опита и да се държи по този начин. Това е нейната отговорност като лидер на мандатоносител”, подчерта той. По думите му четирите партии от коалицията са били съвместими. 

Коментар от Зарков дойде и по темата със записа от срещата на парламентарната група на „Демократична България”. По думите му в него няма нищо скандално. „Христо Иванов докладва на групата си неговите усилия и какво се случва на тези преговори”, е неговото мнение.

Депутатът, обаче, смята, че не е учудваща реакцията на Слави Трифонов. „Той беше посочен с пръст няколко пъти. Тогава си позволих да кажа, че соченето с пръст и викането „Ти си мафия”, след като единственият възможен изход, за да няма избори e по някакъв начин пак да бъде приобщен, не е много далновидно”, категоричен е той.

Впечатление, сподели депутатът, му прави разликата, по която партньорите се отнасят един с друг спрямо ситуацията. Това го карало да мисли, че наистина няма да се стигне до споразумение. „Когато ИТН спечелиха изборите - всички припкаха около тях. Те са същите, нима Слави се е променил с нещо. След това ИТН стана по-надолу, само че имаше нужда от тях за правителство. След това мислихме, че може без тях”, обясни той.

„Самите ИТН се отнасят по различен начин. И БСП се отнася по различен начин към ПП. И ПП по различен начин от БСП. Защото загубихме общата си причина да сме заедно. И защото политическите лидери започнаха да гледат повече сондажите, отколкото реалностите”, каза още Зарков.
 

От ДПС, пък, поискаха БСП незабавно да върне мандата и президентът да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

„Там чуваме как едни хора трябва да бъдат настанени на топла държавна позиция, кой да хване бухалката, а не това, което се случва в държавата. Не говорим за инфлацията, не говорим за социалните неравенства, които се ширят и може да предизвикат взрив. Не говорим, че след няколко месеца идва и зимата и ще има проблеми с газа, най-вероятно и с горивата и електроенергията”, отбеляза народният представител от ДПС”, заяви Джейхан Ибрямов от ДПС.

Разговорът показва същността на управленската коалиция, каза Ибрямов и допълни, че участниците в коалицията нямат идеологически различия, защото нямат идеология. 

Джейхан Ибрямов коментира и избора на нов председател на Антикорупционната комисия. „Преди да бъде антикорупционният закон, приемаме правила за избор на председател на КПКОНПИ. Тези правила се правят за един определен човек, който е с комунистическо минало”, подчерта депутатът от ДПС.
nova.bg