Президентът да даде срок на Корнелия Нинова до 17 часа в понеделник да върне мандата за правителство. Ако тя не може да предложи премиер, тогава Румен Радев да започне действия за прекратяване на мандата на Народното събрание и за свикване на предсрочни избори, настояха от ГЕРБ.

Поводът за това е изтекъл видеозапис, от който става ясно, че преговорите за съставянето на кабинет се бавят умишлено, за да се насрочат избори за средата на октомври.

Костадинов: Очевидно третият мандат няма да бъде осъществен

"За всички е ясно, че третият мандат се протака. Това става ясно от един изтекъл запис от ПГ на "Демократична България", които аз вече наричам "Демократите от Социалистическа България", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава ясно.

"Става ясно от този запис, че Корнелия Нинова се е "хванала за решението за КЕВР, за да може да държи така мандата до 16 август и да има избори на 16 октомври", посочи още Атанасова.
 


Какво по-голямо нарушение на Конституцията от това Нинова или някой друг да определя датата на изборите, а не президента с указ?, питат от ГЕРБ.

БСП ще задържи мандата до избора на нов шеф на КЕВР

"Ако някои си мисли, че с такива дребни шикалкавения да протака изборите, се бърка. Христо Иванов съобщи на парламентарната си група, че избори ще има и те ще са на 16 октомври. А по думите му "Корнелия отново го раздава сякаш иска да съставя правителство", без да има такива намерения. Разбрахме също така, че сега се чудели как да кажат на ИТН, че няма да имат техни министри. Защото ПП имали проблем кои са министрите на Слави, кои са неговите пари. В тази коалиция единствено става въпрос за пари и интереси - кой ще овладее определени сектори", изтъкна още председателката на опозиционната сила.

По думите на Атанасова станало ясно още, че планове за съставяне на правителство реално няма. "Иванов призна, че участват в разговорите с информационна цел и ще поддържат всички словесни еквилибристики, защото това не е мандат даден на една партия, а е технически мандат и правителство няма да се направи. Тези ви лъжат от деня, в който взеха мандата", категорична беше тя.

От ГЕРБ смятат, че Народното събрание трябва да бъде закрито възможно най-скоро. "Дори и в оставащия кратък живот на парламента, той може да произведе още редица решения, взети на инат и газещи Конституцията на Републиката. Защото за тези случайно преминаващи през политиката хора за една година не стана ясно, че в тази държава има закони и Конституция. И има кой да им се противопостави", отсякоха още от партията.