"Асен Василев е обсъждан за премиер с нашия мандат", допълни лидерът на БСП
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря, че е имало предварителен замисъл този трети мандат, връчен им на тях от президента Румен Радев, да не се състои. Това коментира тя пред NOVANEWS.

"Започвам да мисля, че от „Има такъв народ” изобщо не са имали намерения да участват в съставянето на правителство. ИТН имитираха. Има нещо, което ускори тези процеси - приемането на антикорупционния закон и излъчването на Рашков за председател на КПКОНПИ", посочи Нинова и потвърди появилата се информация, че Асен Василев е бил спряган за премиер с техния мандат. 

Според нея всеки може да говори в партията си каквото реши, а Христо Иванов ѝ се е обадил, за да се извини.

"Органите на БСП ще решат дали ще бъде върнат мандатът. ИТН ползваха записа на ДБ като повод да напуснат преговорите. Христов Иванов им го даде. От яростта, политическото озверяване и агресията на ГЕРБ и ДПС се вижда, че имат истински страх да не се случи борбата с корупцията чрез промяната в КПКОНПИ. Уплашиха се и решиха да дръпнат ИТН. Не сме обсъждали или приемали решения да изчезне името на Рашков от програмата, ИТН я получиха и я върнаха без неговото име", посочи тя.

По думите й срокът на мандата е повод за нападки към БСП. 

"Миналата година към нас пак имаше призиви, но те бяха да не връщаме мандата. Никой тогава не заплашваше с кръв, ако не се върне мандата. Всички тогава ни молеха да го задържим и не се замисляха за Конституцията. Сега защо е тази разлика? Заради последните 7 месеца. Разбраха, че няма да има прошка за кражби, задкулисие и корупция. Натискът и агресията сега са безпринципни. Свърши времето когато ГЕРБ и ДПС могат да вземат решения в БСП. След изявлението на Трифонов не е коментиран въпросът докога ще държим мандата", заяви вицепремиерът в оставка. 

По думите ѝ не са водени разговори ИТН да нямат министри в евентуален нов мандат. "Никой от партньорите не е поставял такова условие. Това, че се върти в разговор на ДБ, не означава, че е вземано решение по този въпрос", категорична бе Нинова. И допълни, че записът на ДБ не е аргумент за оттегляне от преговорите.

Лидерът на БСП заяви, че приветства усилията на Кирил Петков да търси алтернативи на доставките на газ, тъй като има тревога по отношение на осигуряването му. И разкри, че при работещ парламент и КЕВР могат да бъдат решени мерки за справяне с високите цени.

"Едната е за две тарифи - за по-малко потребление за по-бедните хора и по-високото - за тези с басейните и палатите. Ако няма председател, това не може да се реши. Ключов елемент е избор на председател на КЕВР", отбеляза Нинова. 
nova.bg