Рекорден брой български градове се включиха в „Часът на Земята
Рекорден брой български градове се включиха в „Часът на Земята / БГНЕС

Рекорден брой - 103, български града и общини се включиха в отбелязването на тазгодишното честване на „Часът на Земята". В знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий", Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други сгради.

Пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата изкуственото осветление отстъпи на стотици свещи, държани от събралите се в Градската градина софиянци. "Часът на Земята" в София заприлича на фестивал на изкуствата, след като погледите на посетителите бяха приковани от ефирните, осветени рокли на няколко млади дами, дефилиращи на високи платформени обувки и под звуците на джаз музика.

Тази година общините и градовете, участващи в кампанията „Часът на Земята", са двойно повече спрямо миналата година, съобщи Яна Събева от WWF. "Това за мен е знак, че тази кампания се превръща в традиция и все повече хора са склонни в рамките на този час, а и след това да се замислят. Има хиляди дребни стъпки, които по никакъв начин няма да затруднят всекидневието ни. Достатъчно е един път седмично да вечеряте на свещи, или да ходите два пъти седмично до работа пеша. Това са дребни неща, които натрупани във времето и изпълнени от хиляди хора ще дадат огромен ефект в бъдеще", заяви Събева, цитирана от БГНЕС.

Георги Стефанов, експерт по политики и климатични промени към WWF, обясни, че "Часът на Земята" се оформя като една от най-големите глобални кампании още през 2007 година. "Когато въпросът с изменението на климата беше много належащ и се търсеше спешно решение, беше необходимо проблемът да бъде оповестен цялостно. Точно затова тази кампания само за 5 години успя да направи фурор с включването на стотици милиони души и хиляди градове по света, които призовават политиците да вземат най-спешни мерки за решаването на тези проблеми", каза той.

Опазването на природата, това е в нашия химн, то е в нашия флаг, нашето съзнание, смята Георги Стефанов. "Това е изконно право, не е нужно да го определяме. Нужно е обаче в България политиките да бъдат променени, да започнат да работят за това като за важно нещо, а не нещо незначително. Такива глобални кампании целят да променят хората, всички ние да осъзнаем, че не е нужно за всяка една екосистема, планина да се борим", каза експертът.

Това трябва да е нормално човешко взаимоотношение, това трябва да е част от всяка една политика и система на образование, продължи Стефанов. По неговите думи проблемите с околната среда са все по-видими, обхващат все по-големи площи, вече не говорим за държави или екосистеми, говорим за цялата наша планета.

За съжаление зелените политики са отсъстващ в много точки по света, а климатът като проблем и неговите решения са преди всичко в сферата на политиките, продължи Стефанов.

В световен мащаб Часът на Земята започва през 2007 г. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. Така през 2012 г. в кампанията участваха 7000 града в 152 страни по целия свят.

В България Часът на Земята се провежда от 2009-а, като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града.

Рекорден брой български градове се включиха в Часът на Земята"
netinfo