Рехабилитация събужда пациентите в будна кома
Рехабилитация събужда пациентите в будна кома / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Постоянната рехабилитация може да извади пациентите от състояние на будна кома. До момента обаче държавата, в лицето на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса, не поемат лечението им след излизане от реанимация. Това заяви в предаването "Предай нататък" на Дарик радио - Пловдив председателят на асоциацията „Алтернатива при будна кома" Тихомир Георгиев. Той допълни, че освен липсата на клинични пътеки за лечение няма и специализирани клиники и центрове за рехабилитация.

Честите рокади на министри на здравеопазването отлагат няколко пъти създаването на специализиран център за възстановяване на пациентите в будна кома, каза Георгиев. Той очаква след обявената оставка на министър Стефан Константинов обещанието за безвъзмездно предоставяне на сграда да се отложи отново с месеци. Преди да стане министър-председател, Бойко Борисов обеща кардинално да реши въпроса, но явно го е отложил във времето и го е забравил, подчерта Георгиев.

Друг проблем е, че дори и да бъде създаден център за рехабилитация, от финансовото министерство не отпускат средства за делегирана държавна дейност, допълни Георгиев. Той уточни, че в момента тези пари са силно намалени и не постъпват към социалното министерство. Поради тази причина то, от своя страна, не ги превежда към общините, които са посредник при работа с държавно делегирана дейност. Проблемите са комплексни и реализацията на един такъв рехабилитационен център не зависи изцяло от здравното министерство, каза още Георгиев.

Практиката със събиране на средства и даването им на ръка на роднините на пациенти в будна кома не е ефективна, обясни Георгиев. Причината е, че болните имат нужда от постоянна рехабилитация, извършвана от обучени за точно тази работа специалисти.

Игнат Славков е баща на 16-месечния Филип, който от 4 месеца е в будна кома. Причината да изпадне в това състояние е вирусна инфекция. Проблемът е, че след като то започне да диша самостоятелно, детето трябва да напусне неврологичното отделение на болницата, заради липсата на финансиране. След това няма къде да отидем, подчерта бащата.

Рехабилитаторът Делян Денчев е един от малкото специалисти, който може да "изкара" пациент от състоянието на будна кома. Той работи в Реанимацията на Военна болница - София. Според него създаването на център за рехабилитация е не само важно, но и задължително. Отношението ни към тези пациенти показва нивото на цялата ни медицинска система, категоричен бе Денчев.

Близо 200 са случаите на хора в будна кома в България, за които от асоциацията "Алтернатива при будна кома" са информирани. Месечната издръжка на един пациент варира между 1500 и 5000 лева, в зависимост от състоянието му.