Реформатори и патриоти готвят общи кметски кандидатури
Реформатори и патриоти готвят общи кметски кандидатури / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Преговори за взаимна подкрепа на кандидат-кметове водят Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ), съобщава "Сега". Сред градовете, в които се готви сътрудничество, са: Пловдив, Русе и Варна. В морската столица фронтоваците ще застанат зад Чавдар Трифонов, който е официално независим претендент, но де факто е кандидат на реформаторите. Те пък от своя страна ще застанат зад депутатите Искрен Веселинов в Русе и Славчо Атанасов в Пловдив, които са от средите на патриотите.

"Да, водят се разговори", потвърди съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов, без да коментира имена. За София все още не било отваряно дума. Реформаторите почти сигурно ще заложат на дългогодишния общинар Вили Лилков в столицата срещу сегашната кметица от ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Каракачанов уточни, че формулата "Патриотичен фронт" ще се запази и на местните избори. Преди няколко дни пред сайта "Медиапул" депутатът от РБ Найден Зеленогорски посочи ПФ като потенциален партньор на вота. Вчера лидерът на ДСБ Радан Кънев не бе открит за коментар. Двата съюза имат база за сътрудничество, тъй като след националните избори именно РБ настоя пред ГЕРБ коалиционното споразумение да бъде разширено с патриотите.

Според източници на вестника взаимната подкрепа ще бъде приложена и в други градове - патриотите застават зад реформаторите там, където не са силни, и обратното. Стратегията цели не просто да се стигне до пробив в местната власт, но и по този начин да бъде даден отпор на ГЕРБ - загуба в поне няколко големи града ще вдигне цената на по-малките партньори в управляващата коалиция. При РБ тази тактика идва след отказа на ГЕРБ за сътрудничество в смесените райони.

Партията мандатоносител смята да играе самостоятелно навсякъде и не иска общи кандидати на първи тур.