Разсрочват сметките за ток на металурзите в ОЦК Кърджали
Разсрочват сметките за ток на металурзите в ОЦК Кърджали / снимка: DarikNews.bg, Кърджали

Областният управител Иванка Таушанова договори с електроразпределителното дружество „ЕVN България” да бъдат разсрочени задълженията за ток на работниците от Оловно-цинковия комбинат. От споразумението ще могат да се възползват всички металурзи с дължими сметки към 23 март 2012 г., предварително изготвен списък.

Задълженията в размер до 50 лева ще бъдат разсрочени с един месец и следва да се платят до 31 май. Суми между 50 и 200 лева ще бъдат погасявани на две равни вноски в рамките на два месеца, а тези над 200 лева - за три месеца.

Фирмата-доставчик поема и ангажимента да възстанови захранването на изключените от мрежата абонати, без да плащат глоба. Разсрочването на сметките за ток бе договорено с Петър Янков, ръководител на отдел „Билинг” в „ЕVN България в присъствието на Мартин Гочев, представител на работещите в ОЦК Кърджали.

През тази седмица металурзите очакват да им бъдат платени дължимите им до три заплати, с което се ангажира при посещението си в Кърджали и премиерът Бойко Борисов. Независимо от това и днес те блокираха за час пътя за Хасково в района на комбината. Ако до четвъртък не им бъдат изплатени заплатите, металурзите ще разширят периметъра на своите протести. Те ще блокират кръговото движение до автогарата, а от там ще направят протестно шествие до паметника на Васил Левски в центъра на града. Търсим и подкрепата на гражданите, заявиха работниците.

По думите им ако до края на седмицата пък (бел. ред. до петък) не им бъдат платени заплатите, то другата седмица, вероятно във вторник, протестът ще се пренесе в София, включително и пред сградата на „Интертръст Холдинг” - собственик на металургичното предприятие.