Разследват медицинска сестра от областната болница във Велико Търново за злоупотреба с финансите на мъртъв пациент. Историята е от края на февруари 2019 г. Оказва се, че на починал мъж в урологията е задигната дебитна карта, от която са източени 1200 лева. Основен заподозрян от следствието, прокуратурата и роднините на покойника е медицинска сестра, информира NOVA.

„Разбрахме, че едната дебитна карта е изчезнала. PIN кодът беше записан при личните му документи”, каза Десислава Вачева.

Семейството на починалия подава сигнал до банката и полицията за кражба.
Въпреки блокирането на дебитната карта, от нея е изтеглена сумата от 1200 лева. Подозренията на близките водят до медицинска сестра от урологията.

Шефът на НЗОК за лекаря в Пазарджик: Това не е единичен случай

„Портмонето беше в болницата, при него, в неговата стая. Една сестра влиза и му вади портмонето, докато му търси личната карта”, допълва Вачева.

Разследващите също стигат до медицинската сестра Мария Семова, която е засечена от камерите на банкомат да тегли в два поредни дни пари от картата на починалия. Пред следователи Семова заявява, че пациентът й предоставил картата с PIN кода, за да й услужи с пари, които ѝ трябвали.

Ще накажат ли лекаря, поставял стентове на здрави хора (ВИДЕО)


От управата на болницата излязоха с писмена позиция, в която се казва, че при доказване на вина от съда, служителката ще бъде дисциплинарно уволнена. Окръжната прокуратура е прехвърлила разследването на Районната във Велико Търново. Досъдебното производство е за кражба. Предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода до една година или поправителен труд.
NOVA