Разширяват функциите на Фонда за асистирана репродукция
Разширяват функциите на Фонда за асистирана репродукция / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Разширяват функциите на Фонда за асистирана репродукция
69028
Разширяват функциите на Фонда за асистирана репродукция
  • Разширяват функциите на Фонда за асистирана репродукция

След като Фондът за асистирана репродукция, който подпомага извършването на ин витро процедури при семейства, които не могат да имат деца, се върне за финансиране към Здравното министерство, се очаква да разшири своите функции и да работи и за здравето на деца и бременни жени.

Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева по време конференция със специалисти, отнасяща се за раждаемостта у нас.

Оказва се, че към момента около 300 000 двойки имат репродуктивни проблеми.

Анкета, направена сред 400 бременни жени, пък показва, че по-малко от 20 процента от тях споделят планове за следваща бременност.

Специалистите определят като положителен единствено фактът, че 94 на сто от анкетираните биха кърмили своето новородено.

„Сега завърши работата по правилника, по който ще работи фондът, но има медицински критерии, по които се допускат или не до процедури семействата. Освен това ние разговаряме с общините - много от тях са направили свои фондове, например Велико Търново, Бургас, Стара Загора, във Варна сега правят. Надявам се столична община да направи, защото реално най-голямата община няма", обясни здравният министър.

По думите й всички заедно „трябва да бъдем в битката" - специалисти, министерството, общините и цялото общество.

„Трябва да помагаме на тези хора, както можем. Този фонд ще го разгърнем, за да може по програмите, които имаме, да помагаме и за здравето на тези хора, това е един общ процес. Всяко сепариране тук е погрешна концепция", допълни Андреева.

„Още миналата година се заговори за това, че вървим към дъното - достигнахме го. Това са плашещи статистики и именно затова е изключително важно бързо да се вземат мерки, предвидени са средства в бюджета, има създадена организация. Трябва да започнем да поставяме основите на нещо ново, защото демографската криза е смазваща в момента", каза още здравният министър.