Разрешенията за пребиваване на чужденци у нас стават като европейските
Разрешенията за пребиваване на чужденци у нас стават като европейските / netinfo

От 10 на пет години да бъде намален срокът за налагане на забрана за влизане на чужденци в България, решиха министрите като приеха промените в Закона за чужденците. Забраната обаче може да важи и за повече от пет години, когато лицето представлява сериозна заплаха за обществения ред и сигурност. Новите текстове поставят акцент върху изискването разрешенията за пребиваване на чужденци у нас да станат като европейските.

 

Съществено внимание се обръща и на процедурата по доброволно напускане на чужденците – срокът е от седем до 30 дни. Той може да бъде удължен по молба на съответното лице при отчитане на конкретните обстоятелства.

 

Друга част от измененията са свързани с увеличаване от 500 000 щ. д. на 1,5 млн. лв. на минималния размер на чуждестранната инвестиция за получаване на разрешение за постоянно пребиваване в страната ни. Промяната е продиктувана от развитието на икономиката в местен и глобален план. Тя е съпроводена с премахване на изискването инвеститорът да е пребивавал на територията на България поне 6 месеца и един ден през предходната година.

           

В законопроекта се предлага промяна в дефиницията на понятието "чужденец" с цел синхронизиране на възприетата от действащото законодателство терминология. Както в Конституцията на България, така и в други закони, терминът обхваща всички лица, които не са български граждани.