Разградският кмет съди Общински съвет заради предучилищните такси
Разградският кмет съди Общински съвет заради предучилищните такси / снимка: DarikNews.bg, архив

Кметът на община Разград обжалва пред Административен съд - Разград решение на местния парламент. Денчо Бояджиев настоява магистратите да възстановят плащането на такси за предучилищна възраст за децата в целодневна детска градина.

Налогът, част от общинската Наредба №14, бе отменен с решение на Общинския съвет в края на 2012 г. Според градоначалника обаче това противоречи на Закона за народната просвета, който разпорежда такса да не се заплаща само за обучението на децата, но за други услуги, включително храненето, тя е дължима.

Делото е насрочено за 7 март, по елемент от него обаче съдът вече се е произнесъл. Едновременно с жалбата за отмяна кметът е внесъл и друга - за спиране действието на решението на Общинския съвет. Сред аргументите му е този, че приходите от такси вече са предвидени в общинския бюджет за 2013 г. С отмяната на частта от общинската наредба тези такси няма да постъпят в бюджета на общината, поради което отглеждането на децата в предучилищните групи ще стане невъзможно, се казва в жалбата. Съдът обаче не приел кметските аргументи и на този етап такси не би трябвало да се събират.

Магистратите считат, че невнасянето на таксите не нанася значителни или трудно поправими вреди за общинската хазна. В жалбата не била посочена сумата, а съдът счита, че в Закона за общинския бюджет има възможност за промяна в бюджета.

Други новини от Разград