Разговори, а не преговори се водят в МВР
Разговори, а не преговори се водят в МВР / снимка: DarikNews
„Силно казано е, че в момента между недоволните служители на МВР и ръководството на министерството се водят преговори. В случая се водят разговори”, коментираха в предаването на Дарик радио „Кой говори” служителят от столичната криминална полиция Георги Илиев и експерт-криминалистът от столичното Трето управление на МВР Иван Савов. По думите им, на този етап недоволните полицаи не са легитимно представени, но пък общо протестиращите служители на МВР са около 20 хиляди. Служителите в най-масовите категории в системата на министерството са с основна заплата от около 450 и 550 лева, уточниха полицаите.

Контактната група е систематизирала исканията ни в 6 основни точки, сред тях са исканията за 50% увеличение на заплатите и подобряване на материално техническата база: „След приключване на разговорите с ръководството на МВР по отношение на тези 6 точки и след като уведомихме колегите по места какво е постигнато по време на разговорите, мога да кажа, че напрежението доста ескалира и не съм сигурен дали няма да има подобно мероприятие преди 15-ти. По думите на полицаите, напрежението в полицията влияе върху овладяването на криминалната обстановка. Не може да се иска съвестна работа, работа на 100% от служители, които имат притеснение дали ще може да скалъпи двата края до края на месеца, дали ще може да си купи хартия, за да продължи да разпитва. Трябва да е ясно на хората, че българската полиция не работи на 100%, но не защото хората нямат желание да работят”.

Председателят на европарлемнта Ханс-Герт Пьотеринг е уведомил с писмо полицаите, че ще следи лично ситуацията и че ще изисква от българските евродепутати и власти конкретни мерки и решения по поставените от тях искания. Полицаите Георги Илиев и Иван Савов допълниха, че за тях разговорите с МВР са приключили.

„Няма да давам празни обещания на непосилни искания, които звучат като ултиматум и мисля, че за всеки човек е ясно, че те са невъзможни”, коментира вътрешният министър Михаил Миков.