/ БГНЕС, архив
"Защо държавата назначава генерални директори на обществената телевизия и радио, след като улицата вече започна да кадрува, да връща определени хора в ефир", попита пред БНТ председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов.

Цацаров, ДАНС, КРС и СЕМ проверяват спирането на сигнала на БНР

„Ако неправилно е спряно излъчването на БНР, то отговорните лица трябва да носят своята отговорност”, каза Рашидов.

Директорът на „Хоризонт” подаде оставка

На въпрос спирането на излъчването на радиото може ли да бъде тълкувано като опит за посягане на свободата на словото, Рашидов отвърна „Айде стига с тая свобода на словото вече, вие луди ли сте, полудявате ли с тая свобода? Кое не му е свободно? Ами те всички хора ме плюят като каруцари, всеки има свобода на словото. И какво по-свободно от това? Абе хора, прекаляваме с тази свобода на словото и тя ще ни донесе други лоши дивиденти”.

Позиция на БНР по казуса с журналиста Силвия Великова

„Всички сме за тая свобода, стига вече сме се заигравали с нея, всички имаме нужда от тази свобода. Аз отново ще повторя – слободията, обаче, трябва да внимава, защото тя минава границата на свободата и тогава вече става нещо страшно”, уточни председателят на медийната комисия в парламента.

„Мен ме притеснява, че започва едно израждане на държавността и улицата започна да кадрува и да решава нещата. А само един носи отговорността – не се прави така. Аз се чудя защо назначаваме генерални директори на обществените медии, като улицата казва и решава кой къде ще работи и как ще работи. А правата на този генерален директор? Тук с това не съм съгласен. Не може само един да носи отговорността и да яде шамарите, а другите да ни казват как ще живеем”, допълни Рашидов.

Иво Атанасов: Трябва много сериозна ревизия на правомощията на СЕМ

„Социалните медии са манипулирани. А всяка медия, независимо каква е, има собственици. Стига с тази свобода – нито аз мога да я забраня, нито нищо. Много е деликатна темата. За чия сметка Силвия Великова бе върната в БНР? За сметка на човека, който носи отговорност за нея. Как е по Конституция? – генералният директор носи отговорност. Какъв е той в случая – явно никакъв. Тогава защо ги избираме?”, попита Рашидов.

Депутатите се скараха заради новоизбрания член на СЕМ

„Нямам нищо против, но законът ясно казва кой носи отговорност и за кадровите, и за творческите промени, и кой носи отговорност за тези решения. Защото за всяка грешка генералният директор трябва да си носи отговорността. Това не е моето разбиране за нещата – улицата започна много силно и агресивно да кадрува, а държава така не се прави. Държавата е низ от закони и правила, останалото е анархия”, възмути се скулпторът.

По думите му медийните закони са много остарели и трябва да се осъвременят, като при създаването на твоите закони медиите „не трябва да бъдат убити, а обслужени”. Правилата трябва да гарантират свободата на медиите, спокойствието на работещите там, а и плурализма в тях, допълни Рашидов.