"В своето желание "да уцели мен, той простреля Корнелия Нинова", каза президентът
"Кабинетът на министър-председателя Петков не пое отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса със Северна Македония". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който присъства в авиобаза "Граф Игнатиево" на отбелязването на 110-ата годишнина от първия боен полет на българската бойна авиация .

"Що се касае до културно-историческото наследство, учебници, езикът на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха "празен чек" за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят", посочи Радев.

"Френското предложение съдържа голяма част от българските изисквания, но можеше да бъде още по-успешно, ако нашите политици имаха по-голямо внимание към този процес", заяви президентът.

Според Радев дипломатите на МВнР са разчитали основно на президентската институция, пилеейки време и енергия да вкарат "разнопосочната политика" на министър-председателя Кирил Петков в приемливи рамки. 

Въз връзка с Консултативният съвет на национална сигурност (КСНС) и разсекретяването му по казуса с РСМ държавният глава заяви: "Това е закрито заседание. Аз държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. В тези 5 часа на съвета категорично настоявах македонските българи да се впишат в Конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС".

Радев уточни, че "Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на "Има такъв народ", са отхвърлили това предложение и са го приели, едва когато е дошло чрез президента Макрон".

"Интервюто на Кирил Петков пред "Гардиън" е много показателно. Първо - премиерът лично призна, че България изнася оръжия за Украйна, и второ - в своето желание "да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, отговаряща за издаване на разрешително за това оръжие", категоричен е президентът.