/ БСП
"Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП, който ги изстреля във властта, ги атакува. С времето си дадохме сметка какво става". Това коментира вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

"На президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт. Служебните кабинети му се усладиха. Инсталирайки ги като лице на промяната, като някакви кукли едва ли не, той си мислеше, че ще остане да дърпа конците. И след като Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това не се случи и според мен разривът започна с първата смяна в "Булгаргаз", заяви Нинова.

Тя определи в много случаи като абсолютно необективни атаките от президентството.

"Президентът чрез своите назначения в администрацията искаше да бъде скрития премиер, а Кирил Петков да бъде лицето", допълни Нинова.

Вицепремиерът коментира интервюто на премиера Кирил Петков пред британския "Гардиън", което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна.

"Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкувание в това интервю", обясни Нинова.

"Ние много отдавна сме заявили позицията си, че трябваше да продължат разговорите с "Газпром". След няколко срещи с работодателските организации, тяхното мнение беше същото, така че тук имаме разминаване с г-н Петков и това не е новина", обясни Нинова.

По темата за оръжията за Украйна - "България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася", категорична е Нинова. Тя даде опростен пример за ситуацията.

"Представете си - купувате си кола, плащате си, тя си е ваша, решавате да я продадете или да я дарите на съседа. Може ли този, който ви я е продал преди това, да ви каже да не го правите и цял живот да я карате? Откакто падна правителството, някои хора си позволяват да вкарат документи в комисията за износ на оръжия за Украйна", съобщи министърът на икономиката.

"Да им кажа, няма да получат разрешение! Няма да позволим нито една стока да излезе в Украйна. Това са определени фирми - докато сме там, това няма да стане", категорична е Нинова.

Тя коментира темата защо БСП не е подкрепила "френското предложение" за РСМ.

"Френското предложение не отговаряше напълно на нашата т.нар. червена линия РСМ да изпълни двустранния договор. В него се казва, че преговорите ще започнат след като РСМ си промени конституцията и впише българите - това е добро предложение. Предложението обаче се позовава на двустранен протокол без той да е подписан - нито от едната, нито от другата страна. Вие видяхте реакцията в Македония - те казаха няма да подпишем. В този момент българските интереси не са защитени, като няма подписан двустранен протокол. Темата Македония беше грубо експлоатирана за партийни цели от две партии - ИТН и ГЕРБ", смята Нинова.

"В момента върви тезата да се направи ново евроатлантическо мнозинство. Борисов се опитва да се препере през темата Македония, това е тотално изместване на фокуса, на целта за която протестираха хората. Той се опитва да се препере и да търси ново мнозинство през друга цел - евроатлантизма. Приемат ли колегите от ПП такава цел - те са приключили. Да не вярват на мимикрията на Борисов", призова Нинова настояващите си коалиционни партньори.

"През цялото време на правителството ние бяхме най-открития, чистия, диалогичния партньор", смята лидерът на БСП.

"Ние имаме едно голямо предимство пред другите системни партии - преди 6 години започнахме едни много тежки въртрешнопартийни борби, разправии, това беше голяма битка да изчистим БСП от външни интереси, проникнали в нея. Затова, когато ме избраха преди 5 години, аз казах - ако искаме да променим държавата, да започнем от себе си и беше ад през тези пет години, но това е било инвестиция в бъдещето", категорична е тя.

Според Нинова, нови избори и служебен кабинет е най-лошото за народа.

"Чакат ни тежка есен и тежка зима. Ние - БСП, имаме план и предложение какво трябва да се направи", допълни Нинова. По думите й, сред най-важните приоритети са актуализацията на бюджета, която спешно трябва да се направи и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които обаче изискват огромни промени. Правим правителство, осигуряваме държавата и хората, и след това да ходим на избори", категорична е Нинова.

По въпроса каква е позицията й по предложение за ново правителство, в което Кирил Петков не е премиер, тя заяви, че това не е работа на БСП. "Ние не бихме поставили такова условия, това не е политическо, не е нормално, не е коректно", каза лидерът на БСП.

 
БНТ