Президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович
Президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович / Президентство, пресцентър
Първите мъже в държавата - служебният премиер Гълъб Донев и президентът Румен Радев се срещнаха с министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, който е на официално посещение в България.

Премиерът Донев поздрави министър Конакович по повод предоставянето на Босна и Херцеговина на статут на страна – кандидат за членство в ЕС. Министър-председателят отправи пожелания за успех в процеса на европейска интеграция на страната и увери, че България ще продължи да подкрепя Босна и Херцеговина и занапред.

Донев отбеляза, че настоящата визита на министър Елмедин Конакович в София е позитивен знак за желанието от българска страна и от страна на Босна и Херцеговина да продължи развитието и задълбочаването на сътрудничеството и диалога във всички сфери от взаимен интерес.

Министър-председателят специално акцентира върху задълбочаването на икономическите връзки и ползите от насърчаване на икономическото взаимодействие и контактите между деловите среди на двете държави. Донев открои също туризма, селското стопанство, строителството и енергетиката като перспективни сектори, в които е подходящо да се търсят възможности за взаимни действия и инвестици

Премиерът подчерта значението и ролята на сътрудничеството в рамките на съществуващите регионални и международни формати и инициативи за постигането на дългосрочна сигурност, стабилност и просперитет в ЮИЕ.

Служебният премиер Гълъб Донев и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович
МС, пресцентър

С активни усилия България върна темата за европейската интеграция на Западните Балкани във фокуса на дневния ред на ЕС. Босна и Херцеговина може да разчита и занапред на българската подкрепа за присъединяването на страната към ЕС и изпълнение на необходимите реформи, гарантира и президентът Румен Радев при неговата среща с Елмедин Конакович.
 
Българският държавен глава поздрави Босна и Херцеговина за статута на страна - кандидат за членство в ЕС, който й бе предоставен през декември миналата година, както и за водената конструктивна и активна външна политика. България първа призна преди повече от 30 години независимостта на Босна и Херцеговина и ще продължава да подкрепя суверенитета, единството и териториалната й цялост, увери президентът Радев. Държавният глава заяви готовността на България за задълбочаване на партньорството в сферата на сигурността и възможността за военно обучение и образование в контекста на евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина и сътрудничеството с НАТО. Министър Конакович изрази признателност за последователната подкрепа на България за европейското бъдеще на Западните Балкани. Той запозна президента с напредъка на страната и предприетите стъпки и реформи по пътя на европейската й интеграция. 
 
Държавният глава Румен Радев и министър Конакович откроиха значението на регионалното сътрудничество за постигане на просперитет и сигурност на фона на глобални и европейски кризи, които намират пряко отражение на Балканите. „Колкото повече надграждаме нашата свързаност във всеки аспект, толкова по-подготвени ще са държавите ни за предизвикателствата, пред които се изправяме“, заяви Румен Радев. В това отношение президентът открои активната политика на България в сектора на енергетиката за развитие на междусистемната свързаност със съседните ни страни и повишаване на енергийната независимост в целия регион и Европа. Принос в тази насока имат пуснатият в експлоатация миналата година интерконектор с Гърция, споразумението за свободен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската компания „Боташ“, по което днес пристигна първият танкер с втечнен природен газ, както и инициирания от България проект Solidarity Ring за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан. Очакваното до края на 2023 г. откриване на газовата връзка със Сърбия може да допринесе за енергийната независимост и на Босна и Херцеговина, допълни Румен Радев.
 
Перспективите за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, инвестиционния сектор, туризма, образованието също бяха обсъдени по време на срещата. Министър Конакович покани президента Румен Радев да посети Босна и Херцеговина в близко бъдеще.

Президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович
Президентство, пресцентър