Пътища и магистрали в речите за откриването на годината за студентите
Пътища и магистрали в речите за откриването на годината за студентите / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пътища и магистрали в речите за откриването на годината за студентите
57059
Пътища и магистрали в речите за откриването на годината за студентите
  • Пътища и магистрали в речите за откриването на годината за студентите

В Софийския университет беше открита 124-тата академична година. На тържеството присъстваха освен студенти и академичният състав на Алма Матер и премиерът Бойко Борисов и министрите Сергей Игнатов и Лиляна Павлова. Тържественото откриване на новата учебна година мина под знака на „магистралите и пътищата". След тържеството образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че близо 33 млн. лева повече са заделени за висшето образование за следващата година. Ректорите са настоявали за 45 млн. лева, но правителството предвижда по-малко увеличение.

Ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев приветства студентите като им обясни, че ще говори за пътища и магистрали, защото това е голямата тема в медиите: „Възползвам се от присъствието на министър-председателя тук, за да призова правителството да следва тази магистрала, защото не аз, а Джон Фицджералд Кенеди е казал, че най-добрата магистрала към прогреса е образованието".

След това ректорът настоя да бъде създадена оперативна програма „Образование и наука", за да могат да се усвояват по-ефективно евросредства.

Темата за магистралите и пътищата, но не метафорично, и тази за евросредствата беше продължена от премиера Бойко Борисов. Първо, предупреди Илчев, че ще си разменят вижданията за магистралите и пътищата. А след това се обърна към студентите: „Искам да ви пожелая освен живот, здраве и късмет, да пазите това, което строим".

След това премиерът допълни, че масовото образование не е на нивото, на което би трябвало да е. И докато Борисов препоръча на преподавателите да помислят в тази връзка, отвън първокурсниците изписаха какво очакват от образованието.

Междувременно турски студенти протестираха с искане да бъде решен въпросът с българските дипломи и признаването им в Турция. Образователният министър Сергей Игнатов съобщи, че вече са набелязани мерки. По думите му от 1 януари миналата година на сайта на министерството се публикуват всички дипломи и на всяка страница да има печат. Предвижда се на две седмици да се сменя номерът на печата, за да не се получава по никакъв начин фалшифициране.

Пътища и магистрали в речите за откриването на годината за студентите
netinfo