Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу COVID-19, произведена от Moderna, ще пристигне в България на 13-ти януари, съобщиха от Министерство на здравеопазването.

Информация за допълнителната доза от флаконите Comirnaty COVID-19 vaccine

Американската компания уведоми представителите на ваксинационния щаб за своето решение след проведен видеоконферентен разговор.

Първите дози от ваксината на Moderna ще се съхранява във фризерната камера на БулБио. От листовката става ясно, че препаратът се разпространява под наименованието COVID-19 Vaccine Moderna инжекционна дисперсия иРНК COVID-19 Vaccine Moderna (нуклеозидно модифицирана).

Първо - за разлика от препарата на Pfizer, тази на Moderna съдържа 10 дози в един флакон. Разрешава се за употреба на лица само над 18-годишна възраст, а за бременните – не се препоръчва. Втората доза се прилага 28 дни след първата. Пълният ефект от ваксината е налице чак след 14-я ден от поставянето на втората доза.

Най-често се съобщава за нежелани реакции от умора, главоболие, втрисане, болка на мястото на ваксиниране, както и гадене и повръщане. За имунитет след ваксинацията с ваксината на Moderna реално може да се говори едва 42 дни след поставяне на първата доза, предава NOVA.

От фирмата производител не дават гаранция колко дълго ще трае този имунитет и колко голям ще бъде. Към този момент не са провеждани проучвания за взаимодействията на ваксината с други медикаменти.

От Националния център по заразни и паразитни болести напомнят, че и при двете ваксини - между поставянето на първата  и втората доза, ваксинираният все още е изложен на риск от зараза.

Листовка и кратка характеристика на ваксината може да видите ТУК.