"Нещата намирисват на конфликт между институциите, който, освен че е твърде подранил, е и много вреден и много опасен във времето преди и по време на българското председателство на ЕС", заяви в студиото на „Комбина” по NOVA президентът на България за периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

Временна парламентарна комисия ще проучва процедурата по избор на нов тип боен самолет

Той коментира факта, че преди дни депутатите създадоха временна комисия, която да проверява процедурата по избор на нов тип боен самолет за българската армия и в частност действията на президента Румен Радев. „Аз мисля, че това е една измислена атака”, каза Първанов и уточни: „За мен това е една атака, която е лишена от основание”. "Генерал Румен Радев отговори достойно и професионално по тази тема", смята Първанов.

Радев: Изтребителите не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

„Президентът не подлежи на парламентарен контрол, това е по-скоро някакъв морален импийчмънт, това е опит да се дискредитира президентът. Това е една твърде ранна атака. Остава президентът да отговори със серия от наложено вето на закони”, добави Първанов.

Ще поиска ли ГЕРБ импийчмънт на президента?

„На този етап това намирисва на зараждане на война между институциите. Твърде рано е да свалят Румен Радев. Аз не изключвам една такава хипотеза – може би някой мисли рано или късно да се стигне до варианта "избори 3 в 1" – местни избори, които ще са редовни, предсрочни парламентарни избори и предсрочни президентски избори и да се направи Големия шлем”, заяви Първанов. ​
 
nova.bg