Пуснаха от ареста шефа на европроектите в Шумен
Пуснаха от ареста шефа на европроектите в Шумен / снимка: БГНЕС, архив

Кметът на Шумен Красимир Костов е поискал писмени обяснения от кметския наместник на кв. "Дивдядово" Сергей Методиев, който беше задържан и на когото беше повдигнато обвинение за вземане на подкуп. Това съобщи самият Костов по време на брифинг.

"В четвъртък ще ви уведомя за реакцията към неговото поведение на базата на тези писмени обяснения", каза градоначалникът и добави, че е готов да го смени, тъй като "това е най-естественото нещо".

Относно другия задържан общински служител, срещу когото също има повдигнато обвинение - Данаил Данчев, кметът Костов заяви, че ще изчака, за да види как ще се развие ситуацията със задържането му, не изключи обаче възможността той да бъде временно отстранен. "Надявам се обвиненията към Данаил Данчев да нямат основание да бъдат верни", каза той.

Кметът добави, че е разпоредил вътрешна проверка. "Към всички, които са реализирали нарушения към този проект няма да има компромис", каза още градоначалникът.

Костов обясни, че Любомир Пашов е водещ на екипа, реализирал обществената поръчка за стадиона. "Говорих с Пашов, той ме увери, че проведената процедура е защитима, ще видим как ще я защити", каза Костов.

Той добави, че ще бъдат завишени изискванията към всички работещи по европроектите. По думите на Красимир Костов, администрацията е създала възможност за пълна подкрепа на органите, които проявяват проекта за стадиона в кв. "Дивдядово".

"Преценяване, че скандалът, който върви, е пряк удар върху имиджа на общината и нашия екип. Ще направим всичко възможно работата по реализирането на европроектите да продължи нормално", добави градоначалникът и обясни, че е прекратил отпуската на заместника на Данчев - Петромир Минев.

Кметът добави още, че от първоначалния преглед, който е направен, няма обществена поръчка, която да не е проверявана. "При по-голямата част от проверките не са констатирани фрапиращи нарушения и от държавните финансови органи, и от Сметната палата".

Според заместник-кмета по строителство и екология инж. Иван Йонков, констатираните нарушения са по-скоро формални и те по всяка вероятност касаят една група повтарящи се въпроси, свързани с просрочени с няколко дни, връщания на банкови гаранции и закъснение на уведомяването на Агенцията по обществените поръчки.

Малко след пресконференцията на Красимир Костов стана ясно, че началникът на Дирекция "Европейски фондове и програми" в община Шумен Данаил Данчев е освободен от ареста. Във вторник той беше задържан за срок от 24 часа по разследването за подкуп, във връзка с обществената поръчка за реновирането на стадиона в кв. "Дивдядово". На Данчев беше повдигнато обвинение за получаване на подкуп от длъжностно лице.

В понеделник, по време на предаване на подкуп от 4600 лева, бяха задържани кметският наместник в кв. "Дивдядово" в Шумен Сергей Методиев, получил парите, и управителят на фирмата, извършила ремонта на стадиона, Николай Христов.