Протестът на кремиковските работници прерасна в блокада и неподчинение
Протестът на кремиковските работници прерасна в блокада и неподчинение / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В блокада на пътища и гражданско неподчинение прерасна днешният протест на работниците от комбината „Кремиковци". Така металурзите изразяват недоволството си от действията на премиера Станишев заради забавянето на заплатите им за август и септември, източването на комбината и бъдещите инвестиции в предприятието.

В продължение на близо два часа днес следобед, движението към магистрала "Хемус" при Долни Богров, Горни Богров и Ботунец бе блокирано. „Кремиковските работници от днес, от 13 ч са в гражданско неподчинение. Всеки ден, докато не излезе министър-председателят и не каже съдбата на „Кремиковци”, не само да лъжат хората”, обясни действията на протестиращите Людмил Павлов, лидер на КТ „Подкрепа” в „Кремиковци”.

По-рано днес на среща с лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа” – Желязко Христов и Константин Тренчев, премиерът Станишев е уверил синдикалните лидери, че нормативните документи за изкупуване на готовата продукция са изработени и изплащането на заплатите за август и септември ще започне в близките дни, като законът позволява това да се случи в десетдневен срок. Премиерът е поел ангажимент да проведе разговори с вътрешния министър Михаил Миков и главния прокурор Борис Велчев по темата с източването на „Кремиковци”.

Протестиращите посрещнаха с освирквания предложенията на министър-председателя и думите му, предадени от д-р Желязко Христов.

„По-миналата седмица казаха, че до петък ще дадат заплатите. Министърът на икономиката не каза, че има технически и технологични проблеми. Сега имат проблеми, удължават с още десет дни. Ние нямаме търпение повече”, каза лидерът на КТ „Подкрепа” в комбината Людмил Павлов.