Протестите на еколози са закъснели според Нона Караджова
Протестите на еколози са закъснели според Нона Караджова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова изрази разбирането си към младите хора природозащитници, които излизат, за да протестират по площадите, но смята, че протестите им са твърде закъснели. Екомонистърът заяви тази своя позиция пред БНТ по повод на протестите за строителство в Иракли, което бе спряно от регионалния министър Лиляна Павлова в началото на седмицата.

„Много малко проекти се одобриха през последните години. Всъщност огромното строителство, безумията, които се случиха с тези огромни комплекси на по десет етажа на плажовете, на практика това беше един 10-годишен период на безумно строителство", коментира министър. Тя посочи какво е направила в качеството си на министър, за да спре този процес и изрази мнение, че е един от най-добрите екоминистри през последните 20 години.

„Какво направих, за да не се допусне този темп? Първо още пред август 2009 година наложих забрана за строителство на възлови места по морето. Това са Камчийски пясъци, Калиакра, Емона. Върнала съм екологичните оценки на шест общи устройствени планове на знакови черноморски общини - Царево, Несебър, Поморие, Созопол, Шабла, Балчик, без да има протести. Тези общи устройствени планове предвиждаха безумно строителство и съм ги върнала. Докато не бъдат вместени в нормите на разумност, няма да одобря, докато съм министър на околната среда, тези планове", отсече Караджова. За последните две години са обявени 27 нови защитени територии, които са с обща площ над 200 хил. декара и защитени зони от НАТУРА за 1,1 млн. хектара.

Според териториално-устройствения план на община Царево от 1997 година няколко места в Иракли са допустими за курортно строителство, обясни министърът. Тя припомни, че независимо че територията за това място, за което са проверките през последните дни, е урбанизирана територия - бивши пионерски лагери с постройки, директорът на РИОСВ-Бургас е постановил при внасяне на предложение от инвеститора да се проведат две екопроцедури - ОВОС и оценка за съвместимост със зоните НАТУРА. Процедурата е започнала през 2010 година и е приключила през август 2011 година с обществено обсъждане, в рамките на което няма никакви възражения на място и решението е публикувано на страницата на инспекцията през август 2011 година, срещу което също няма никакви възражения.

Напълно законно е проведена процедурата за екологичните оценки и са влезли в сила, категорична е Караджова. По думите й нарушението е от страна на инвеститора заради това, че е допуснал по-голямо строителство от разрешеното му. Допуснато е нарушение и от главния архитект на общината, който е издал разрешение за строеж в по-големи рамки спрямо екологичното разрешение. Самият независим оценител, който прави оценка на съответствието на инвестиционния проект със всички изисквания на строежите също си е затворил очите и не е видял, че има такова отклонение, допълни министърът.

Кметът на Банско Георги Икономов е внесъл в Министерския съвет предложение за промяна на режима в част от националния парк и по-конкретно за туристическата зона, която обхваща ски зоната на Банско, обясни министър Караджова. Ако бъде променен този режим, това не означава непременно строителство на какъвто и да е обект, а е само предпоставка общината да може да изработи впоследствие, ако желае, конкретни предложения - дали ще е за въжена линия или ски писта, това в самото предложение липсва, каза Нона Караджова.

Ако се промени режимът в ски зоната, което ще бъде разгледано на Висш екологичен съвет към МОСВ в 20-дневен срок след назначаване на съвета, по закон министърът е длъжен да внесе предложението в Министерския съвет. Ако правителството го приеме, впоследствие община Банско може да разработи инвестиционното предложение, което в момента не е известно, не е ясно и не се знае въобще дали ще бъде разработено, обясни тя. Но ако бъде предложена въжена линия или ски писти, тогава самите инвестиционни предложения подлежат на екологични оценки по два закона. Процедурата предвижда широки обществени обсъждания и изготвяне на доклади за съвместимост по зоните НАТУРА и природата. И когато те бъдат разработени, представени, подложени на обществено обсъждане и анализ от широк кръг специалисти, включително НПО, тогава може да се каже дали инвестиционното предложение вреди на околната среда или не. Към момента няма никаква информация какво ще бъде това предложение, каза Нона Караджова и допълни, че би било заемане на страна да каже ще вреди ли подобен проект или не. Важно е да бъдат спазени правилата, процедурите и законите, категорична бе министърът и гарантира, че няма да се допусне нищо извън тях.