Протест в дома за чужденци в Бусманци
Протест в дома за чужденци в Бусманци / Sofia Photo Agency
Протест в дома за чужденци в Бусманци
29853
Протест в дома за чужденци в Бусманци
  • Протест в дома за чужденци в Бусманци

Митинг в подкрепа на правата на чужденците в България се проведе пред дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци край София. Присъстващите изразиха несъгласие с практиките на задържане на чужденци в дома.

Въпреки малкия си брой, протестиращите бяха издигнали плакатни с надписи „Нелегални хора няма" и „Гуантанамо". Именно под това име е известна сградата на дома за временно настаняване на чужденци. Активистите настояха за приемане на добавки в закона за чужденците в България, с която да се регулира статутът на нелегалните емигранти, така че те да имат достъп до здравеопазване, възможност за легален труд и защита на правото на личен и семеен живот. Протестиращите ще се обърнат и към кмета на София Йорданка Фандъкова с искане за предоставяне на достъп за безплатно средно образование на чуждите граждани независимо от вида статут, страната на произход и възрастта им.

Условията в дома са следните: капацитетът е 400 души, вътре са настанени 200 чужденци, по 20 души в стая. Медицинска помощ липсва.

Това не е първият подобен протест. Той беше организиран от инициативен комитет, в който участва писателят Иван Кулеков, музикалният продуцент Виктор Лилов блогърът Светла Енчева и активистката Яна Бюрер Тавание.