прокуратура
прокуратура / БГНЕС
Прокуратурата разследва Агенция „Медицински одит”, отстраниха шефката ѝ (ОБЗОР)
97812
Прокуратурата разследва Агенция „Медицински одит”, отстраниха шефката ѝ (ОБЗОР)
  • Прокуратурата разследва Агенция „Медицински одит”, отстраниха шефката ѝ (ОБЗОР)
11 смъртни случая в лечебни заведения, включително и на новородени бебета, не са докладвани на прокуратурата от Изпълнителната агенция „Медицински одит”. Случаите са от 2017-а година и са определени от агенцията, която проверява болниците, като „маловажни”, въпреки данни за възможна лекарска грешка и причиняване на смърт по непредпазливост. Това показва проверка на Върховната административна прокуратура. Резултатите от нея сочат още, че над 50 процента от наказателните постановления, издадени от агенцията през 2017 година, са паднали в съда. Причината – редът, по който агенцията проверявала болниците, противоречал на законовата наредба. Във връзка с данните здравният министър Кирил Ананиев обяви, че освобождава временно от длъжност изпълнителния директор на агенцията Златица Петрова.

Прокурорската проверка дошла след сигнали на близки на починали пациенти. По данни на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова за 2017-а има общо 11 случая, при които има починал пациент, а прокуратурата не е уведомена от Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

Служители на „Медицински одит” си затваряли очите за нарушения на лечебни заведения?

Румяна Арнаудова
БГНЕС

„Установили сме случай на настъпила смърт след пътно-транспортно произшествие, не е извършена аутопсия на лицето, което е от изключително значение за развитието на наказателното производство, но независимо от това Агенцията е приела, че се касае за маловажен случай. Установени са множество случаи по сигнали за починали бебета на територията на цялата страна, за които дори не е съставен констативен протокол, в който да са описани нарушения, а върху доклада има резолюция „Маловажен случай”. Мъж, който е страдал от емболия или е имало такива външни признаци, за който служителите от Агенцията са посочили като нарушение невземане на необходимите мерки и от приемащия лекар, и от лекуващия лекар за извършване на изследвания на този човек, за да се потвърди наличието на емболия, последвала смърт и отново случаят е определен като маловажен”, каза говорителят на главния прокурор.

Арнаудова допълни, че заради грешни процедури при проверка над 50% от всички наказателни постановления, издадени от агенцията миналата година, са отменени от съда. По думите й не се касае за административна небрежност, а за умишлено поведение.
„Законът и наредбата предвиждат ред за установяване и санкциониране на нарушенията. Ситуацията в Медицински одит, установена от Върховната административна прокуратура, показва, че този ред е обърнат с главата надолу. Начинът, по който са заложени тези правила, водят неминуемо до извод на българския съд, че заради процесуални нарушения наказателното постановление, дори да бъде издадено такова, подлежи на отмяна”, каза Арнаудова. По думите й повече от 50 на сто са отменените наказателни постановления, а напълно възможно било да се окажат и 100 процента.

Отстраняват шефката на „Медицински одит”, докато тече разследване

Пред Дарик изпълнителният директор на агенцията Златица Петрова обяви, че няма да коментира, докато не получи официални данни от прокуратурата.

Здравният министър Кирил Ананиев
БГНЕС

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че временно освобождава Петрова от длъжност. „Разбира се, че докато тече проверката на прокуратурата, тя ще бъде отстранена, за да се видят резултатите”, каза Ананиев. Той посочи, че работата на Агенция „Медицински одит” е била проверявана от Инспектората на Министерството, но до такива изводи не стигали.

Румяна Арнаудова обаче заяви, че Здравното министерство е стигнало до сходни резултати при годишната си проверка на агенцията.  В края на миналата година здравното министерство е направило проверка и са установили това, което от прокуратурата били доразвили в известна степен, каза говорителят на главния прокурор.

На база резултатите от прокурорската проверката е образувано разследване за превишаване на власт от длъжностни лица от агенцията. До момента повдигнати обвинения няма.