Отстраняват шефката на „Медицински одит”, докато тече разследване

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев / БГНЕС
Директорът на Изпълнителната агенция "Медицински одит" проф. Златица Петрова ще бъде отстранена временно от поста си, докато агенцията се проверява от прокуратурата.
 

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев и увери, че отстраняването на Петрова няма да затрудни работата на агенцията.
 
Служители на „Медицински одит” си затваряли очите за нарушения на лечебни заведения?

По-рано бе съобщено, че прокуратурата ще разследва органът, който прави проверки и търси нарушения в системата на здравеопазването, тъй като проверка на Върховната административна прокуратура е констатирала нарушения в дейността на агенцията.

Установени са случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, които са проверявани без да бъдат докладвани на прокуратурата. На база резултатите от проверката Върховната касационна прокуратура пък е образувала разследване за престъпление по служба, тъй като имало данни за превишаване на власт от длъжностни лица от агенцията.

Преди година: Върнаха Златица Петрова начело на „Медицински одит”

Въпросните служители не съставяли актове и не налагали административни наказания при редица проверки, въпреки че били установени нарушения. Допускала се възможност и да се извършва проверка без да се издава констативен протокол.