/ ThinkStock/Getty Images
Прокуратурата даде на съд кмета на Златица Магдалена Иванова, както и главната счетоводителка на общината. Двете са обвинени в документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

В хода на разследването за спомагателната им дейност са предявени обвинения и на заместник-кмета и на бизнесмен.

Иванова е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 20 януари 2014 съставила декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства. Неверните обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът с предмет "Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица" не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие".

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 200 000 лв. (без ДДС), били финансирани от други източници и изпълнявани по договори между общината и частни дружества, което Иванова е знаела. Въпреки това тя е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на строително-монтажни работи.
 
БТА