Прокуратурата да провери кои партии отговарят на закона, предлага левицата
Прокуратурата да провери кои партии отговарят на закона, предлага левицата / cнимкa: Sofia Photo Agency

До края на годината прокуратурата да провери кои партии отговарят на законовите изисквания, за да съществуват, това предвиждат промени в закона за политическите партии, внесени от депутати от левицата и одобрени от правната комисия в парламента.

В законопроекта на социалистите е разписана забрана за финансиране на партиите от юридически лица и таван до 30 000 лева годишно за размера на даренията от физически лица, както и увеличение на държавната субсидия за партиите като стъпка към закриването на черните каси. Предвижда се заличаването на партиите при сериозни нарушения във финансирането, ако не отговарят на изискванията за регистрация, както и ако при два последователни избора са получили по-малко от 1% от гласовете, което не важи за новите формации. Мая Манолова аргументира предложенията на левицата за поправките: „За да не се окаже, че след една или две години отново ще има 400 регистрирани партии, една огромна част от които „партии-фантоми”, предлагаме в преходните разпоредби да се впише едно предложение за прокуратурата до края на тази година да бъда направен преглед за това дали партиите отговарят на изискванията на закона. И по отношение на тези, за които това не е налице, да бъдат направени съответни искания пред Софйиския градски съд за тяхното заличаване”.

Законопроектът на НДСВ беше отхвърлен, жълтите предлагаха годишно физическо лице да може да дари на партия до 100 лева. Яни Янев представи предложенията с думите, че това е начина „ако искаме наистина да направим финансирането на политическите партии прозрачно и върху тях да спре да се въздейства от лица, не занимаващи се с политика”.

С гласовете „въздържал се” на ДПС беше отхвърлен проектът на жълтите. Ремзи Осман коментира идеята на независими депутати да отпадне изцяло държавната субсидия за партиите, която не беше подкрепена от комисията. „Това е смешно, демокрацията не означава ей така да затворим един плакат колко струвал. Дайте по тази логика да закрием и Министерски съвет, и Парламента. Военна диктатура да дойде, да няма партии е най-евтино”, аргументира се той.

От опозицията се въздържаха от подкрепа на проектите на мнозинството. Илко Димитров от БНД каза, че е признак за политическо лицемерие поставянето на таван за даренията от физически лица и превръщането на държавата в корпоративен играч.