/ iStock/Getty Images
БАН се притече на помощ на държавата с изчисления и прогнози за времевия обхват на епидемията от коронавирус.

„След около 3 седмици ще имаме хубави новини, след около 2-3 месеца ще сме справили с тази криза“. Такава прогноза направи проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН по време на брифинг в Министерския съвет.


Такива са очакванията, но само ако карантината се спазва и не се пробие, уточни той.

България забранява влизането на граждани от страни извън ЕС

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обяви, че вече в екипа от учени се включва и капацитетът в математическото моделиране.

„С цел да използваме математически модели, за да можем да даваме прогнози как ще се развива динамиката с разпространението на коронавируса“, обясни той.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък съобщи, че започват още две фабрики да произвеждат защитни костюми, а днес личните лекари ще бъдат снабдени със защитни маски.

"8 000 маски трябва да тръгнат днес през службите на РЗИ и да стигнат до тях“, посочи вицепремиерът.

Председателят на Логистично-координационния център към Националния оперативен щаб главен комисар Николай Николов съобщи, че са разпределени 38 000 високоспециализирани маски за лекари, които работят в болници с пациенти, заразени с коронавирус.

„Еднократните маски са 79 000 броя, от които 47 000 за болници и центрове за спешна медицинска помощ. 32 000 са за държавни институции, които работят с граждани, предимно на граничните пунктове. Защитни костюми за многократна употреба: 100 костюма за лечебни заведения вече са там. Всеки такъв костюм е произведен в България и може да бъде изпиран до 50 пъти. Еднократни защитни костюми – 10 050 броя, предпазни очила – 78 500 броя“, отчете той.

Трета жертва на коронавируса у нас, първи заразен в Бургас

Още днес се очакват 89 950 броя еднократни защитни костюми от Турция. С полет от Москва се очаква да пристигнат 500 000 ръкавици и 2 000 костюма за еднократна употреба, а от Катар ще дойдат допълнително 200 000 маски, плюс още 100 000 в следващите дни“, уточни Николов.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски посочи, че предстои усилена работа и разяснителна кампания в ромските общности, за да се ограничи нарушаването на карантината.


„Щабът препоръча на органите на МВР, местните РЗИ и ромските медиатори по-активна работа и разяснителна кампания. Трябва изключително сериозен подход що е карантина, що е коронавирус, как се предпазва човек от това заболяване, как се предава. Това нещо е в ход и затова моля да не звучи като дискриминационни мерки, но ще видите по-голяма активност около ромските общности, това е за тяхната защита“, подчерта той.

Гешев пита МВР и оперативния щаб за мерките в гетата

На въпрос дали е достатъчен броя на полицаите в ромските махали, Мутафчийски отговори, че МВР има и други задължения като противодействие на битовата престъпност, която в момента би могла да се увеличи.

Той осъди и нападението над журналиста Слави Ангелов и посочи, че разкриването на престъплението също е работа на МВР.

Ген. Мутафчийски коментира, че така наречените бързи тестове за коронавирус не са надеждни и дават фалшиви отрицателни резултати. Той посочи, че при 10 доказани случая, бързи тестове са дали отрицателен резултат при 6 от тях.