Нормално е да очакваме увеличаване на случаите на респираторни заболявания, включително и на COVID. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Тодор Кантарджиев, който беше едно от главните действащи лица в Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Като имаме предвид, че сега сме средата на октомври, а на 1 септември на дневна база имахме около 10 пъти по-малко новозаболели от COVID, напълно нормално е да очакваме едно нормално за сезона увеличаване", допълни той. 

Проф. Кантарджиев открои три неща, които трябва да ни карат да не се плашим от COVID.

„В момента COVID вирусът не е този, който беше преди 3 години, когато на десетия ден се умираше и бяхме световен рекордьор по смъртност точно преди 2 г. по това време“, посочи той.

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести добави, че вече нашето общество узря, хората помъдряха и много го радва да вижда интереса към ваксинацията срещу модерните щамове на варианта. Освен това в момента се радваме на една продължителна есен, която води до намаляване на случаите на респираторни заболявания.

Според проф. Кантарджиев обществото трябва да бъде спокойно и да не се плаши от COVID, но трябва да се спазват елементарните правила – винаги да се проветрява, публичните мероприятия е по-добре да се правят навън.

„Когато някой е болен, да си стои във вкъщи, а не да ходи да се раздава на обществото и така да заразява останалите“, допълни той.

Специалистът подчерта, че в напредналите в медицинско отношение държави, включително и Великобритания, всички над 65-годишна възраст се поставят в т.нар. рискова група, където и прекарването на заболяването е по-тежко. „Австралия, също напреднала в медицинско отношение държава, задължава всички над 75-годишна възраст да се ваксинират“, каза още той.

Проф. Кантарджиев уточни, че в рисковата група са не само хората в имунен дефицит и хората с хронични заболявания, но и хората, с които те съжителстват.

„Ако в едно семейство имаме някой с диабет, ако имаме дете с вроден имунен дефицит, редно е не само то, не само болният, но и неговите близки да се ваксинират и да спазват всички правила, за да не му докарат инфекцията“, обясни той.

Освен това специалистът разказа и че още преди 10 години едно много голямо изследване в Австралия е доказало, че хигиенните кърпички имат същото значение за редукция на инфекциите, както самата ваксина.

„Това са много важни мерки, защото се доказа, че не само по въздуха, но и повърхностите, които пипаме, и след това пипаме лицето, устата, носа си и очите, се заразяват“, добави проф. Кантарджиев.
БГНЕС