В разгара на кампанията за поставяне на новата ваксина срещу COVID-19 през последните дни лични лекари в София сигнализираха, че им се отпускат само половината от заявените количества ваксини. Продължават проблемите с регистрацията на противогрипната ваксина "Инфлувак Тетра" в информационната система, поради което лекари поставят предимно от другия вид ваксина, посочва NOVA.

„Имам около 50 души, желаещи да се ваксинират срещу COVID-19. Сформираха се през последните 10 дни. Миналата седмица пуснах заявка до СРЗИ за 12 флакона от ваксината. Миналата седмица отидох и ми бяха дадени само 6 флакона, защото и „те нямало с какво да работят”. Това обяснение дойде на 4 октомври, в сряда. В един флакон има 6 дози”, заяви общопрактикуващият лекар д-р Станислава Крайселска.  

По думите ѝ от СРЗИ я помолили да дойде след няколко дни, за да получи останалите флакони от ваксината срещу коронавирус. „Този понеделник, на 9 октомври, когато отидох отново до СРЗИ, отново поисках ваксини. Не ни дадоха, а се прибрахме с листче с телефон, на който да проверяваме, когато има налични”, посочи доктор Крайселска.

Тя подчерта, че проблемът с регистрацията на антигрипните ваксини за хората над 65 години, вече е оправен. 
nova.bg