В областите Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Силистра, Русе, Стара Загора и София - град се отчита повишаване на заболеваемостта от COVID-19, показват днешните данни, публикувани на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-висока е заболеваемостта в областите Силистра - 118 на 100 хиляди души население, и в Бургас и Русе - по 88 на сто хиляди.

Най-ниска заболеваемост от коронавирусната инфекция се отчита в област Кърджали - 6 на 100 хиляди.

При последното анализиране на 94 клинични проби със SARS-CoV-2, взети от пациенти от шест области в страната, при всички е установен вариантът Омикрон и негови подварианти, включително три подварианта, които са дефинирани от Световната здравна организация като "варианти с повишен интерес" -  EG.5.1 при трима пациенти, XBB.1.16 при трима пациенти, XBB.1.5 при двама пациенти. При останалите са установени други подварианти, посочва БТА. 

COVID-19 у нас: 550 нови случаи за денонощие

Заради всичко това затягат мерките за контрол за допускане на децата в яслите, детските градини и училищата, пише "24 часа".

Медицинският специалист на съответното учебно заведение ще проверява дали детето има висока температура, болно гърло, хрема, секрет от очите или кожни обриви. Тези със симптоми няма да бъдат допускани в час. Указанията са изпратени от Столичната регионална здравна инспекция до директори на училища и детски градини.

“Специално внимание следва да се обръща на ежедневното наблюдение на здравословното състояние на децата”, гласят инструкциите.

Ако за ученик или дете от градина се установи, че е болно, то трябва да бъде върнато на родителите, разпореждат от РЗИ.

Кунчев: Има значителен ръст на заболеваемостта от COVID-19

На места преподаватели и училищни директори започват да обмислят въвеждане на онлайн обучение.

Някои директори дори дават на родителите да попълнят отсега декларации, че са съгласни децата им да се обучават онлайн.
"24 часа", БТА