Продължава гасенето на пожарите в Рила
Продължава гасенето на пожарите в Рила / снимка: Impact Press Group

Продължават гасенето в труднодостъпната местност в Рила планина, където пожар бушува от 19 август. Пламъците гасят 40 души служители на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението /ОУПБЗН/, служители на Национален парк "Рила" и горското стопанство, съобщиха от полицията.

Пожарът е локализиран и е низов. Общо засегнатата територия от огъня се изчислява на 250 дка, уточниха от полицията.

Други 50 души - пожарникари, спасители и доброволци, допогасяват пожара, възникнал на 20 август в землището на с. Пастра, община Рила, който от силния вятър е преминал във върхов, но огънят е бил овладян. Общо засегнатата площ от огъня е 250 дка, 20 дка от тях е унищожената борова растителност.

Междувременно, малко преди 20.00 ч. в сряда, е получен сигнал за пожар в смесена гора в землището на село Ваксево, община Невестино. Гасили са екипи на РСПБЗН - Кюстендил и Горско стопанство "Невестино", пожарът се е развил на площ от около 10-15 дка. Доугасяването на пожара продължава, няма опасност за къщи и хора, казаха от полицията, цитирани от БТА.

Екипи на РСПБЗН от Кюстендил, Бобов дол и Дупница са гасили пет други пожара, причинени поради небрежност. Три от тях са възникнали в землището на Дупница. Единият е нанесъл щети, като е обхванал площ от 60 дка сухи треви и храсти, и изоставени лозя. Изгорели са и три бараки, няма пострадали хора. Предстои оглед, за да се установи засегнати ли са и други вилни имоти. РУП-Дупница работи по установяване на причинителя на пожара.