Присъединяването на Хърватия към ЕС ще засили гласа на страните от Югоизточна Европа
Присъединяването на Хърватия към ЕС ще засили гласа на страните от Югоизточна Европа / снимка: БГНЕС

Присъединяването на Хърватия към Европейския съюз открива нови възможности за задълбочаване на сътрудничеството с България, ще засили гласа на страните от Югоизточна Европа в Съюза и е положителна стъпка в процеса на утвърждаване на принципите на ЕС в нашия регион. Това е позицията, около която са се обединили президентът Росен Плевнелиев и президентът на Република Хърватия Иво Йосипович по време на срещата им днес на "Дондуков" 2.

Президентът на Република Хърватия е на официално посещение у нас по покана на българския държавен глава. Това е първото официално посещение на президента Йосипович след приемането на Хърватия в ЕС, посочва от прессекретариата на президента.

„Пълноправното членство на Хърватия в ЕС бележи нова фаза в отношенията с България. Стратегическите ни интереси напълно съвпадат", заяви президентът Иво Йосипович. България е готова за постоянен политически диалог на най-високо равнище по целия кръг въпроси от дневния ред на ЕС и в рамките на двустранните отношения, е подчертал пред хърватския държавен глава президентът Росен Плевнелиев.

България и Хърватия ще насърчат бизнеса от двете страни към по-активно взаимодействие за реализацията на общи проекти, е било договорено по време на срещата. За целта Смесената българо-хърватска комисия за икономическо сътрудничество ще активизира дейността си, а посредством диалога на търговско-промишлените палати фирми от двете страни ще получават актуална информация за възможностите за инвестиции, заяви президентът Плевнелиев на съвместна пресконференция с президента Йосипович. "Очаквам предстоящият българо-хърватски бизнес форум също да даде положителни резултати в тази насока", подчерта още държавният глава. Обща бе позицията на двамата президенти, че равнището на годишния стокообмен от 110 млн. евро не отговаря на възможностите на България и Хърватия.

Двете страни ще продължат активно да подкрепят реализацията на всички проекти, които допринасят за свързаността и интеграцията на страните от региона. Изграждането на високоскоростна железопътна мрежа в Югоизточна Европа и подобряването на пътна инфраструктура, са били сред акцентите в разговора на двамата президенти.

„Енергийната либерализация и диверсификацията могат да осигурят конкурентни цени за гражданите и бизнеса от региона", отбеляза президентът Плевнелиев. Според държавния глава това ще създаде качествено нова икономическа перспектива за всички страни от Балканите и ще насърчи чуждестранните инвеститори да изберат Югоизточна Европа за реализацията на своите инвестиционни проекти и откриването на нови производствени мощности. „Преносът на енергийни ресурси чрез интерконекторни връзки между газопреносните системи ще гарантира достъп до терминала за втечнен газ на остров Кърк, както и до находищата в Кавказ. Това ще създаде необходимата сигурност за доставките на държавите от региона", посочи още Росен Плевнелиев.

България и Хърватия споделят позицията, че в условията на икономическата криза Кохезионната политика на ЕС е фактор за ускоряване на растежа. „Не можем да пренебрегваме обстоятелството, че България и Хърватия са една стъпка назад в своето икономическо развитие, в сравнение с другите държави-членки на ЕС. Съюзът разполага с достатъчно механизми, с които да елиминира тези разлики и да подпомага страните, които са по-назад, да достигнат общото равнище", заяви президентът Йосипович.

Подкрепата за Политиката на разширяване на ЕС и подпомагането на усилията на всички страни от Западните Балкани за членство в Съюза е друга сфера, в която двете страни могат да активизират сътрудничеството си. "Присъединяването на Хърватия към ЕС определено беше добър пример за всички наши съседи, който убеден съм те могат да последват", посочи Росен Плевнелиев.

Подновяването на Програмата за сътрудничество в областта на науката и образованието на България и Хърватия за периода 2014-2017 г., също е било обсъдено от двамата президенти. На срещата Росен Плевнелиев е изразил признателността на страната ни за доброто отношение към българската общност в Хърватия, както и за предоставения клуб на българското културно-просветно дружество.

„България е изпълнила всички технически изисквания за членство в Шенгенската зона без граничен контрол и това е потвърдено от всички проверки на Европейската комисия", заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава подчерта, че страната ни е подходила отговорно с вложените инвестиции за адекватна охрана на външните граници на ЕС и сега очаква солидарност от страна на партньорите си. Според Росен Плевнелиев отлагането на членството на България в Шенген не се дължи на технически, а по-скоро на политически причини.
В рамките на официалната си визита президентът Йосипович ще проведе срещи с министър-председателя Пламен Орешарски и с председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Утре президентите Росен Плевнелиев и Иво Йосипович ще открият българо-хърватски бизнес форум в сградата на Българската търговско-промишлена палата. По-късно през деня президентът Йосипович ще посети Софийския университет „Св. Климент Охридски" и ще изнесе лекция на тема: „Европейската перспектива на региона на Югоизточна Европа".