Пристигна самолетът с болния български моряк в София
Пристигна самолетът с болния български моряк в София / снимки: Sofia Photo Agency / Юлиана Николова, Владислав Велев
Пристигна самолетът с болния български моряк в София
21544
Пристигна самолетът с болния български моряк в София
  • Пристигна самолетът с болния български моряк в София

Със самолет на фирма "Ер Бан", нает от Министерството на здравеопазването, в София от иранския град Бандар Аббас пристигна Панко Тодоров. Той е български моряк, плавал на кораб под панамски флаг и от два месеца е в кома в Бандар Аббас, но лечението му там е било неефективно. Самолетът беше изпратен по нареждане на премиера Бойко Борисов, за да може Тодоров да бъде лекуван в България. Морякът сега се намира във Военно-медицинската академия в София.

Панко Тодоров е в иранска болница от началото на юни, а съпругата му Елена била уведомена с мейл за това, каза тя: „Бях информирана от фирмата посредник „Комби Трейдинг - Меритайм" за инцидента, който е станал на 6 юни със съобщение на електронната поща, изпратено от фирмата корабособственик от болницата. Така бях информирана за инцидента, на за жалост няколко дни след инцидента. Инцидентът е станал на 6 юни, аз бях информирана на 10 юни".

Пристигна самолетът с болния български моряк в София
netinfo

Елена Тодорова твърди, че съпругът й има застраховка, но застрахователят отказва да изплати полагащите се 27 000 евро. Натрупаната сметка в иранската болница вече е 30 хиляди евро, разходите за транспорта възлизат на 24 000 евро. Засега за самолета е платило Министерството на здравеопазването, но то ще си търси парите от застраховатиля, каза министър Божидар Нанев. Той добави, че Тодоров ще бъде лекуван във Военно-медицинската академия за сметка на бюджета, тъй като е български гражданин:

„Известни трудности имахме по отношение на това, че пациентът нямаше никакви лични документи - нито паспорт, нито застрахователни полици, нищо, което представлява личен документ. Министерството на външните работи свърши тяхната работа перфектно. В Министерството на здравеопазването имахме и координация с Министерството на отбраната. Всичко беше организирано в продължение на 24 часа с всички режими на допуск до Иран. Самолетът се използва чрез „Ер бан", фирма, която и друг път е организирала такива видове транспорт", каза здравният министър.

„Държавата винаги ще има ангажимент към такива случаи. Тук е въпрос на организация да не се допуска да има пропуски по отношение на предварителните възможности за застраховки, осигуровки и така нататък", добави още Нанев.

Лекарите от Военно-медицинска академия ще трябва да поставят диагноза на Тодоров, тъй като все още няма, а е в това състояние заради черепно-мозъчна травма.

Пристигна самолетът с болния български моряк в София
netinfo

В петък министър-председателят изслуша доклад от здравния министър за случая с изпадналия в кома моряк, приет по спешност за лечение в болница в иранския град Бандар Аббас в началото на юни. Той разпореди незабавно да бъде осигурен самолет, който да прибере Тодоров у дома. 

Почти два месеца съпругата на Тодоров е търсила помощ от институциите у нас. Разноските за лечението на моряка са в размер на 27 хиляди евро и все още не са платени от застрахователят. Водили са се преговори с ръководството на иранската болницата дали ще изпишат пациента и какво е неговото състояние към момента.